GRADI SE PRVI MASONSKI UNIVERZITET

Masonske aktivnosti Ujedinjenih velikih loža Srbije i projekat Masonskog kompleksa u Beogradu

– UVLS gradi hram. univerzitet i masonski kompleks, ali radi i na objedinjavanju srpskih masona da bi podstakla napredak našeg društva – tvrdi veliki majstor Vladimir Marković

Vecernje novosti, 6. jun 2012.

VELIKI MAJSTOR

      Starešina obedijencije Vladimir S. Marković je poslovni čovek iz Beograda. Rođen je 1962. godine. Za Velikog majstora je izabran na Skupštini UVLS 2007. godine. U masonskim krugovima je poznat kao zagovornik ujedinjavanja masonskih obedijencija i kao humanitarac. Oženjen je i otac troje dece.
 
            HUMANITARNE AKTIVNOSTI
       UVLS je imala nekoliko uspešnih humanitarnih aktivnosti, ali se njeni članovi time javno ne hvale. Zajedno sa sveštenstvom SPC masoni su u više navrata materijalno pomognemo mališanima sa posebnim potrebama. Pokrenuli su inicijativu za izmenu zakonskimh odredbi o ugroženim kategorijama stanovništva kako bi dugoročno poboljšali njihovu zdravstvenu zaštitu. Učinili su mnogo da se posle dve decenije u Beogradu pripremi i izvede opera „Čarobna frula“. Premijera je bila u „Madlenianumu“, posle čega je stavljena na redovni repertuar zemunskog teatra i opere.

Na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini UjedinjenIh velikih loža Srbije (UVLS) u Beogradu, 400 delegata govorilo je o jačanju sopstvenih masonskih redova, ostvarenju misija slobodnog zidarstva i doprinosu srpskom društvu. Kako „Novosti“ eksluzivno saznaju, skupština UVLS je tom prilikom dala odobrenje za osnivanje i izgradnju prvog masonskog Univerziteta i za pokretanja procesa ujedinjavanja velikih loža srpske masonerije. Bio je to povod da starešinu ove obedijencije Vladimira Markovića, pitamo  o čemu se zapravo radi:
– Dogovorili smo se da jedna od naših misija, koja će doprineti napretku i UVLS, ali i društvu, bude osnivanje visokoškolske ustanove, univerziteta ili akademije umetnosti, na kojoj će profesori i predavači biti srpski masoni i ugledna braća iz inostranstva. Za studente ćemo obezbediti stipendije, a potom i posao. Cilj nam je da obrazujemo slobodne zidare, ali i da podignemo kvalitet obrazovanja u Srbiji i sprečimo seobu srpskih mozgova u svet. Na skupštini je usvojen projekat izgradnje čitavog masonskog kompleksa u kome ćemo izgraditi novi masonski hram i prvi masonski univerzitet – kaže veliki majstor UVLS.
Planirano je da u Beogradu naredne godine prvo sa radom u iznajmljenim prostorijama počne Akademija umetnosti, a da se potom do 2017. godine izgradi
prvi masonski univerzitet sa internatom. Ova investicija vredi nekoliko miliona evra. Prvi masonski kompleks u beogradu biće jedina javna institucija Bratstva slobodnih zidara na Balkanu i po mnogo čemu jedinstvena u svetu. „Novosti“ ekluzivno objavljuju fotografiju projekta budućeg Masonskog kompleksa u Beogradu.
Obedijencija Ujedinjene velike lože Srbije nastala je juna 2006. godine kao regularna, nezavisna i suverena slobodno zidarska organizacija koja pod svojom zaštitom ima 20 loža u Beogradu, Novom Sadu, Loznici, Kruševcu, Zrenjaninu i u drugim gradovima. Jedina ima svoje stalne hramove na Voždovcu i u Novom Sadu. U ložama UVLS se izvode masonski radovi po Šrederovom i Engleskom ritualu emulacije, a započeli su i radovi Škotskog reda. Loža, kako kaže njen starešina, svoje aktivnosti bazira na čistim slobodno zidarskim principima, odabiru kvalitetnog članstva, njihovoj edukaciji i razvoju koje ima za cilj pre svega stvaranje svesti o društvenoj svrsishodnosti i dobrobiti.
–  Mi ulažemo velike napore u znanje svoje braće, jer smo shvatili da su slabosti u obrazovanju glavni uzrok za razjedinjenost srpske masonerije. Da bismo prevazišli tu razjedinjenost mi želimo da što kvalitetnije obrazujemo mlade ljude i krenemo u proces unifikacije srpske masonerije. U UVLS  postoji poseban odbor za obrazovanje, koji je organizovao masonski seminar „Put na Istok“, na kome se učilo da pripadnost bratstvu nije samo prisutnost u loži ili masonska titula već dužnost i odgovornost za učinjena dobra dela – objašnjava veliki majstor Vladimir Marković.
Po njegovom shvatanju suština masonerije je kraljevska umetnost stvaranja, dobrota i humanost. Ove vrline se ostvaruje preko principa, koji su alati za otključavanje sopstvene ličnosti, unutrašnju spoznaju apsolutne istine, koja vodi do toga da se otvore srce, duh i razum, stekne znanje i mudrost. Pravi masoni su dobri ljudi sa vrlinama, kaže Marković i kao primer, navodi pisca Milorada Pavić, koji je bio „divan i plemenit brat“.
U okviru UVLS deluje 11 odbora, litelarni, humanitarni, privredni, zdravtsveni, obrazovni, za razvoj i strateško planiranje, za međunarodne odnose, finansije i imovinu, propise i rituale. U pripremi je i otvaranje posebne specijalizovane istraživačke lože.         Kako smo saznali  UVLS je otpočela dijalog sa Regularnom velikom ložom Srbije (RVLS) oko ujedinjavanja i stvaranja jedinstvene srpske obedijencije. Time bi se ispoštovao glavni pruincim Bratstva slobodnih zidara da u jednoj državi ima samo jedna velika loža.
– Iako proslavljamo 100 godina osnivanja srpska masonerija je mlada. Devetesetih godina stanje u njoj je bilo problematično, jer lideri slobodnih zidara nisu imali pravu vizuju uloge srpske masonerije u društvu. Zato što je mlada naša masonerija ima šansu da napreduje tako što će da prevaliziđe svoj najveći problem – razjedinjenost. Mi smo za proces unifikacije srpske masonerije dobili podršku pet Ujedinjenih velikih loža Nemačke i Velike lože Austrije. Nemačka i austrijska braća će biti medijatori sastanaka i dogovora članova UVLS i RVLS, kao dve jedine legitimne obedijencije u Srbiji – otkriva Vladimir Marković detalje ovog istorijskog procesa u srpskoj masoneriji.
UVLS i RVLS imaju po 500 aktivnih članova. Prema prvim signalima iz obe obedijencije, postoji volja da dijalog oko objedinjavanja počne što pre. Prve razgovore započeće veliki majstor Vladimir Marković i veliki majstor Ranko Vujaćić u avgustu. Proces unifikacije srpske masonerije predviđa da UVLS i RVLS prvo između sebe razmene priznanja, a potom da usvoje novo ime i deluju jedinstveno. Proces ujedinjavanja biće otvorena za sve srpske masone, i nelegitimnim obedijencijama, ali po pravilima Bratstva slobodnih zidara.