Ceca – izmedju ljubavi i mrznje

Izdavac: Evro, Beograd, 2003

Policijski dosije je otvoren. Cvetak zanovetak. Svajcarska avantura. Momak zvani hibrid. Blato i dijamanti. Bez medenog meseca. Sta cu reci deci ? Ucveljena udovica optuzuje. Rafali u prijatelje. Stranka i kum. Cecini Obilici. Deca protiv macehe. Veliki povratak. Slavlje na marakani. Roditeljska patnja . Slucaj posrnulih vitezova. Osveta zbog arkana i legije ! Svedocenje cecine sestre. Izlazak iz tamnice. Cecino pismo . Iz cecinog leksikona.

Krv i suze su poslednjih decenija najniza cena zivota u Srbiji. Tu cenu placali su, nazalost, i ljudi sa margine, ali i sa vrha drustvene piramide. Svako na svoj nacin. Taj ceh platila je i najslavnija balkanska estradna umetnica Ceca. Rodena kao Svetlana Velickovic, a udata kao Svetlana Raznatovic, prva dama balkanske pop scene poznata je javnosti ponajvise kao Ceca. Njena rodena sestra Lidija od malena, a i danas zove je Seka. Zivot je hteo da se kroz biografiju ove tridesetogodisnje pop pevacice prelomi sudbina srpskog naroda. Biograf srpskih velikana Isidora Bjelica zato i kaze da je Svetlana Raznatovic nova Draga Masin, jer je zrtvovana zbog srpstva. Ceca je zahvaljujuci pesmi vrlo mlada postala istinska estradna zvezda. Pocetkom devedesetih Svetlana se nasla na ivici sopstvene privatne i javne propasti, jer nije odolela iskusenjima estrade. Udajom za Zeljka Raznatovica, novog srpskog narodnog heroja, poznatijeg kao Arkan, nacinila je iskorak ka novoj sreci. Voljeni covek, otac njihove dvoje dece bio je ujedno i njen najveci zastitnik. Kada je Arkan 15. januara 2000. godine glavom platio dug svom burnom i tajanstvenom zivotu, Svetlana Raznatovic je sasvim nenadano postala najtuznija i najlepsa udovica Srbije. Sa njom je tugovalo na stotine hiljada njenih i Zeljkovih obozavalaca sirom otadzbine i srpskog rasejanja.

Za sebe je Ceca zato jednom prilikom rekla:
– Ja sam jedna od onih nesrecnih princeza, koje su kratko uzivale sa svojim princom!

Ubistvo Zeljka Raznatovica usred Beograda bio je prvi pokusaj likvidacije legende o Arkanu, zastitniku srpstva, kako su ga mnogi dozivljavali. Dvadeset i tri meseca Svetlana Raznatovic nije javno nastupala i nije pevala, da bi se vratila na scenu, u tom istom Beogradu. Zajedeno sa decom, cerkom Anastasijom i sinom Veljkom, poklonila se na stadionu „Crvene Zvezde“ pred 100.000 gledalaca i slusalaca. Bila je njena javna odbrana mita o Arkanu i Ceci. Drugi udar na taj mit izveden je 17. marta 2003. godine, pet dana posle atentata na srpskog premijera Zorana Djindjica, kada je gospoda Raznatovic uhapsena u njenom dvorcu u Beogradu. Osumnjicena je za saradnju sa zaverenicima, za posedovanje nelegalnog Arkanovog oruzja, a potom i za finansijske mahinacije. Da bi udarac bio jos snazniji, uhapsena je i njena sestra Lidija Velickovic. Tacno 121 dan deca Svetlane Raznatovic nisu videla majku, niti su znala da je njihova majka bila pritvorena u Centralnom zatvoru. Dok je Ceca bila u pritvoru, postavljalo se pitanje sta ce biti sa dokazima o Cecinoj vezi sa ljudima iz zemunskog klana i o njenoj, navodnoj, umesanosti u atentat na Zorana Djindica, a sta sa njenom porodicom, sa njenom kucom u Ulici Ljutice Bogdana broj 3, a sta sa njenom estradnom karijerom, sta ce biti? Istraga nije davala odgovore na ova pitanja. A ni sama Svetlana Raznatovic, kada je izasla na slobodu, nije zelela da govori sta se desavalo u istrazi. Zelela je samo da bude sa svojim malisanima i da sto pre sve to zaboravi.

Kada smo se sreli 23. avgusta 2003. na stadionu FK „Obilic“, rekla mi je:
– Necu neko vreme da govorim za medije. Vama hvala za intervjue koje ste objavili dok sam bila u pritvoru! Zbog te Cecine osobine da se okrene ka novoj sreci, njena kuma, gospoda Pelevic smatra da je Svetlana Raznatovic srpksa Skarlet O~Hara, junakinja romana „Prohujalo sa vihorom“, koja je vise verovala u ono sto donosi novi dan, nego u ono sto je iza sebe ostavila prosla noc. Uostalom, zivotni moto Svetlane Raznatovic glasi: „Hrabri mogu sve!“

Autor
Preobrazenje, 2003.