Svetska enciklopedija podzemlja

Izdavac: Zograf, Nis, 2001

Mafije i mafijasi. Narko karteli i dileri. Pljackasi i siledzije. Teroristicke grupe i teroristi. Ubice i zlikovci. Najtrazeniji na listi FBI. Ko je ko u yu podzemlju. Biografija.

Kriminal je danas profesija, ne samo ulicara, vec i uvazenih poslenika vlasti. Strucnjaci su spremni da razlikju dve vrtse delinkvencije, klasicnu, nastalu na sirotinjskoj borbi za zivot, i organizovanu, kao sprega krugova iz politike i podzemlja. Cini se da je 20. vek, koji upravo prolazi uzdigao kriminal u svetsku bolest, koja u nekim sredinama postaje i stil zivota.

Ova knjiga ima ambiciju da uhvati neke od trenutaka svetskog kriminala, koji ako spojimo mafiju i gangove mozemo jednostavno nazvati podzemlje. U njoj dominantno mesto je dato organizovanom kriminalu zacetom na Apeninskom polustrvu, koji je preko sve tri Amerike, stigao do Rusije i Kine. Vrhunac tog mafijaskog biznisa je svakako krijumcarenje narkotika, koje je porodilo i prvu specijalizovanu organizaciju kriminala.

Slican stepen organizacije, ali na krace staze imaju i razbojnicke bande, ali i politicki nasilnici. Kao i drzavni ljudi, koji su imali talenta da je spakuju u svoj dzep.

Enciklopedija svetskog podzemlja pokazuje dosta slikovito da su i Srbi i Jugosloveni imali dara za zivot na ivici i van zakona. Time je zaokruzena jedna prica, koja nema kraja, ali cije smo obrise pokusali da spakujemo u tvrde korice. Nadamo se da smo uspeli.

Autori
Beograd 30. avgust 2001. godine