Ekskluzivno

Plastični hirurg dr Borko Đorđević otkriva tajne svoje profesije

NAPRAVIO SAM 5 ELVISA I 3 SADAMA HUSEINA

– Od petorica zabavljača iz Las Vegasa napravio sam imitatore Elvisa Prislija. Irački predsednik je na VMA dobio trojicu dvojnika, koje Amerikanci nisu razlikovali od Sadama Huseina – tvrdi dr Đorđević

Marko Lopušina

Pol Kejsi u pozi Elvisa Prislija

Pol Kejsi u ulozi Elvisa Prislija

Kada je 16. avgusta u Memfisu, na ranču Grejslend, imanju legendarnog pevača i glumca Elvisa Prislija obeležena 40 godišnjica njegove smrti, istovremeno u Rančo Miražu u Kaliforniji, doktor Borko Đorđević je rekao prijateljima:
– Za mene je Elvis Prisli i dalje živ. Eno ga u Las Vegasu gde peva. Ja sam ga napravio!
Dobri proznavaoci ovog plastičnog hirurga poreklom iz Beograda shvatili su šalu doktora Đorđevića i u glas uzviknuli:
– Živeo kralj rokenrola !
Borko Đorđević, koji je diplomirao medicinu u Beogradu, a specijalizovao estetsku hirurgiju u SAD se početkom 1977. godine dva-tri puta na raznim prijemima u Holivudu susretao sa pravim Elvisom Prislijem.
– Bio je neposredan i srdačan čovek. U jednom trenutku mi je rekao: “Uradi mi ovu curu”. Poslao mi je plesačicu Suzi Morgan da joj operišem lice, vrat i grudi. “Sve ću ja to da platim!”, rekao mi je kralj – pamti Borko Đorđević.
Operacija Elvisove devojke u Đorđevićevoj klinici u Palm Springsu je trajala dva i po sata. Kada je odvila svoje zavoje i videla novo lice bila je presrećna. Odjurila je u Las Vegas kod Elvisa Prislija.
– Operacija Suzi Morgan je koštala 20.000 dolara. Te dolare Elvis Prisli mi nikada nije dao. Nije da nije imao dolare, bio je milijarder. Zaboravio je da mi plati operaciju Suzi Morgan – glasno razmišlja Borko Đorđević.
Doktor Borko nikada više nije video, ni sreo kralja rokenrola. Prisli je umro na klozetskoj šolji u svojoj kući u 42 godini života. Trebalo je tog dana 16. avgusta 1977. godine da iz Menifsa poleti na još jednu koncerntu turneju. Sahranjen je 18. avgusta kraj majke na groblju „Forest Hill Cemetery“ u Grejslendu. Ostao je, međutim, da živi u sećanju doktora Đorđevića kao njegov dužnik.
– Kako su diskografske kuće nastavila da objavljuju Elvisove pesme, na čemu je i mrtav kralj rokernola zarađivao veliki novac, nekoliko stotina ljudi je želelo da budu novi Elvisi Prisli. Mnogi od njih su tražili da ih operišem, da što vernije liče na Elvisa Prislija, kako bi kao njegovi imitatori zarađivali dolare za život – kazuje doktor Borko Đorđević ovu neobičnu priču iz svog života.
Petoricu muškaraca iz Kalifornije i Nevade došli su u kliniku kod doktora Đorđević u Palm Springs da bi im izvršio operaciju lica i da bi ličila na Elvisa Prislija.
– Nisu to bile lake operacije, jer je samo jedan pacijent, od njih petorice, zabavljač Pol Kejsi imao kosti lica i ravne obraze kao i Elvis Prisli. Ostaloj četvorici sam morao da menjam hirurškim putem lice da bi ga učinio ravnim i dugim, kakvo je bilo kod Elvisa Prislija – kaže doktor Đorđević, kome je jedan od ovih pacijenata Pol Kejsi pisao pismo sa zahvalnicom što mu je „omogućeno da živi kao kralj“.
Pol Kejsi je danas najpoznatiji imitator Elvisa Prislija. Operisao ga je dr Đorđević u Palm Springu 2002. godine. – Ima 58 godina i pravi je kralj zabave u Las Vegasu.
Izvodi 50 pesama Elvisa Prislija i pri tom nosi 40 njegovih estradnih odela – opisuje dr Đorđević pevača kog je on napravio da liči na Elvisa Prislija.
Pet operacije lica Amerikanaca koji su želeli da budu imitatori Elvisa Prislija doktor Đorđević je naplatio oko 80.000 dolara. Bio je zadovoljan ovom zaradom, a još više, kako je rekao, činjenicom da mu je kralj rokenrola vratio dug:
– Tako je meni i mrtav Elvis Prisli platio za onu operaciju koju sam imao na njegovoj curi Suzi Morgan ! – zadovoljan je bio Borko Đorđević.
Ovaj lekar srpskog porekla izgradio je svetsku karijeru plastičnog hirurga lečeći i ulepšavajući žene petorice američkih predsednika, najveće svetske zvezde, glumice i zabavljačice, poput Zaze i Eve Gabor, Džoan Kolins, Šer, žene Frenka Sinatre i Džona Vejna, Eltona Džona. Dr Đorđević je operisao telohranitelje i od njih napravio dvojnika iračkog predsednika Sadama Huseina.
– Bio sam tokom 1996. godine u mirovnoj misiji Karterovog instituta u Iraku sa ciljem da izvučem Sadamovu porodicu iz ratne zone i prebacim je u Njujork. Tada sam se u Bagdadu sreo sa Sadamom Huseinom – otkriva nam dr Borko Đorđević.
Primljen je u predsednikoj palati. Predsednik Iraka je bio obućen u “versaće” odelu sa mašnom. Izgledao je nestvarno i čudno kao civil.
– Ti si bio pionir Josipa Broza Tita. Sigurno si dobar čovek ! – rekao mu je Sadam Husein i potvrdio da sve zna o dr Đorđeviću – Predsednik Tito je bio veliki čovek. Pomogao je da se Irak izgradi i modernizuje. Tako sam ponosan na njega!
– Hvala Vam gospodine predsedniče na poverenju i poštovanju koje mi ukazujete – odgovorio mu je doktor Đorđević.
Sedeo je pored Sadama Huseina. Ispred njih je bio sto pun raznih đakonija. Pored njih dvojice je stajao Tarik Aziz koji je na engleski prevodio reči iračkog vladara.
– Vi živite i radite u Americi, ali za mene ste čovek iz Srbije – rekao mu je Sadam Husein – Srbija ima iskrene težnje da sarađuje sa Irakom i da fabrike lekova “Hemofarm” radi u mojoj zemlji. “Hemofram” nam leči narod !
Đorđević je pokušao da Sadamu Huseinu kaže da su se njih dvojica već jednom sreli 1987. godine, kada je dr Đorđević na VMA u Beogradu.
– Tada je Sadam Husein na Vojno-medicinskoj akademiji uz pomoć jugoslovenskih hirurga “uradio” četvoricu dvojnika. Trojicu za sebe i jednog za svog sina Udaja. To je rađeno u vreme profesora Brane Pantelića i Miće Đuričića – poverio nam je ovu državnu tajnu doktor Borko Đorđević
Dvojica dvojnika Sadama Husein, predsednika Iraka zvali su se Fidaj i Jahija. Iračani su kasnije pokušali i od Egipćanina Mohameda Bishra, koji je neverojatno bio sličan bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu, naprave njegovog dvojnika. Nuđeno mu je 300.000 dolara, ali je Bishra odbio da bude drugi Sadam Husein.
Sadam Husein nije prilikom njihovog susreta 1996. godine reagovao na ove reči doktora Đorđevića. Poslužio ga je pečenom ribom u blatu i onako uzgred rekao:
– Srećan vam rođendan gospodine Đorđeviću !
Borko Đorđević se pridigao da se nakloni Sadamu Huseinu i zahvali na čestitki, ali ga je predsednik Iraka zgrabio za ruku, privukao sebi i na lošem engleskom jeziku rekao šapatom:
– Doktore spasite me smrti. Pomozite mi da ostanem živ, makar u legendi ! I mog sina spasi !– zamolio ga je Sadam Husein.
Kada sau Amerikanci 2006. godine uhvatili i ubili Sadama Huseina, svetski mediji su spekulisali sa pitanjem da li uhvaćen pravi irački predsednik ili njegov dvojnik.
Doktor Borko Đorđević nam nije ni potvrdio, a ni demantovao sumnju da su Amerikanci uhvatili i ubili lažnog Sadama Huseina, koji je napravljen na VMA u Beogradu.

Antrfile
PULENI FBI
– Doktore ja bih da ličim na predsednika Teodora Ruzvelta ili Džona Kenedija, da budem kao
Josif Visaironovič Staljin ili kao Frenk Sinatra?
Ove čudne zahteve za promenu svog lica doktor Borko Đorđević dobijao je krajem sedamdesetih godina. Njegovi pacijenti su tada bili zaštićeni svedoci, kriminalci i mafijaši, koje je dovodio Federalni istražni biro da izvrše plastičnu operaciju i promene izgled svog lica i čitav identitet.

Antrfile
DOKTOR LEPOTE
Kaliforniske dame i holivudske dive proglasile su još 1986. godine Borka Đorđevića za doktora lepote. Rođen je u Pirotu, školovao se u Beogradu zajedno sa Bucom Prohaskom i Milanom Milutinovićem. Postao je najbolji plastični hirurg u SAD 1986. i 2016. godine. Autor je knjige “Džimi Karter i opasni Srbi”. Radi na knjigama “Holivudski doktor” i “Album pre i posle operacija od 1977. do 2017. godine. Ima ordinacije u Beogradu, Igalu i Dubajiu.