Ovih dana su u medijima objavljivane dve vrste informacija o belom kombiju i crnoj limuzini, koji kruže gradovima po Srbiju i u koje se ubacuju namamljena deca.
Kako se državne institucije nikada povodom takvih uznemirujućih vesti nisu oglasile, mislio sam da je to samo proizvod uznemirenih i nesigurnih ljudi. A onda se nedavno dogodio pokušaj otmice jedne devojčice usred Beograda.

Sve ovo je doprinelo da otkrijem jednu svoju službenu tajnu, čiji sam vlasnik već pet godina. Naime, kao reporter pisao sam o slučaju nestalog sina g. Marine iz Požarevca, koji je posle nekoliko nedelja pronađen mrtav u šumi. Majka je bila osumnjičena za njegovu smrt i držana u zatvoru.

U razgovru sa njom, njenim prijateljima, braniocima čuo sam priču da po okolnim mestima oko Požarevca kruži beli kombi, čiji putnicia mame decu i đake čokoladicama da ih prevezu do škole ili kuće. Više puta se to dogodilo i Marininom sinu, kog su mamili i izgleda namamili u kombi.
– Deca se kradu da bi im se uzimali organi i prodavali na crnom tržištu. Kradljivci dolaze iz Rumunije, a ima i naših ljudi! Marinin sin je otet ili prodat, odnosno iznajmljen za novac da mu se uzmu organi, ali je operacija završena loše i njegovo telo je bačeno u šumu!

Ovo su mi rekla tri svedoka, videoca kobnog belog kombija. Moja redakcija je ovaj deo teksta iz priče izbacila kao nedokazanu priču. Danas, međutim, čvrsto verujem da je ova priča istinita, i da našu decu kradu zbog vađenja i prodaje njihovih organa. Znam da zvuči sumorno, ali državne institucije treba da zvanično utvrde o čemu se zapravo radi.

Dr Marko Lopušina, pisac