Ekskluzivno

Dr Borko Đorđeviću priča o svom prijatelju Džonu Vejnu

NE SEĆAM SE TITA !

– Kao predsednik filmske komisije Džon Vejn je šezdesetih progonio američke komuniste, režisere i glumce, po Holivudu. Tada se sreo sa Josipom Brozom i Džonom Kenedijem

Marko Lopušina

Navršilo se 40 godina od smrti slavnog holivudskog glumca Džona Vejna. Rođen je 1907. godine. Slavnu filmsku karijeru je započeo u Fordovom filmu „Poštanska kočija“ iz 1939. godine. Snimio je više od 175 filmova, tokom karijere koja je trajala duže od 50 godina, a neke od njegovih kultnih rola su u ostvarenjima poput „Tvrđave Apača“, „Rio Grande“, „Čovek koji je ubio Liberta Valansa“, „Crvena reka“, „Dugo putovanje kući“ i „El Dorado“.Dobitnik je Oskara za glavnu ulogu u filmu „Čovek zvani hrabrost“ (1969).
Džon i Pilar Vejn sa decomDoktor medicine, plastični hirurg, republikanac dr Borko Đorđević bio je prijatelj Džona Vejna i njegove supruge Pilar. Kada je 1978. godine u Holivudu sreo Džona Vejna doktor Borko Đorđević nije mogao da izdrži, a da ga ne pita:
– Da li je tačno da ste vi kao predsednik filmske komisije progonili američke komuniste, režisere i glumce, po Holivudu?
– – A ko pita – odgovorio m uje visoki Džon Vejn.
– – Pita doktor Đorđević, komunista iz Jugoslavije, prijatelj predsednika Tita, koji je obožavao i vas i vaše filmove, a da nije znao da ste vi antikomunista.
– Izvini prijatelju, ali je to bilo jako davno – reče Džon Vejn i pozva dr Borka na piće.
Pili su viski. Džon je tada imao sedamdeset godina i nije baš bio raspoložen za veliku priču. Rekao je dr Borku da je on rođen kao Marion Mitchell Morrison u vreme kada komunizam nije ni postojao.
– Ja sam službeno branio holivudsku kinematografiju od komunista, ali sam prestao to da radim početkom šezdesetih godina – poverio mu se Džon Vejn.
– Baš tada je Josip Broz Tito, predsednik Jugoslavije dolazio kod Džona Kenedija u zvaničnu posetu i traži da upozna velikog glumca i kauboja Džona Vejna, čije je fimove obožavao. Da li ste se sreli? – pitao ga je doktor Đorđević.
– Možda smo se sreli. Iskreno da kažem, ne sećam se tog komunističkog predsednika – bio je kratak Džon Vejn.
Razgovor su nastavili u Vejnovoj kući, gde je doktor Borko upoznao njegovu suprugu Pilar Vejn i Džejn Sparks, komšinicu porodice Vejn. Na Džonov brodu “Balboa bay club” su zajedno pili, pušili, gledali američki fudbal i pričali viceve.
– Iako su dve decenije u braku Džon i Pilar Palete su se voleli sa puno strasti kao da su tinejdžeri. Venčali su se 1956. godine, kada je Džon ostavio svoju ženu i dva sina i prešao da živi sa Pilar, koja je bila glumica iz Perua. Ona je bila mlada, markantna crnka i dvadeset godina mlađa od njega. Upoznali su se u Limi 1953. gde je Džon Vejn snimao film “Alamo”– ispričala je Džejn Sparks, komšinicu porodice Vejn doktoru Đorđeviću.
Jednog dana dok su se na Vejnovom brodu zabavljali, Džon se potajno požalio dokotru da njegova Pilar naglo stari:
– Koža joj je sve tamija i sve deblja. Znaš Južnoamerikanke brže stare zbog crnog tena od Severnoamerikanki. Možeš li da zaustaviš njenu starost, biće joj drago !
– Dovedi je kod mene u kliniku. Uradiću joj blagu korekciju kože na čelu i vratu !
Početkom 1979. oboje Džon i Pilar Vejn su stigli u Palm Springs kod doktora Đorđevića. Posle operacije, koja je bila laka oboje su otišli zadovoljni. Džon Vejne je tom prilikom zadirkivao Pilar:
– Izgledaš kao da ti je neko ukrao deset godina starosti !
Džon i Pilar Vejn su bili zajedno do njegove smrti od stomačnog kancera 1979. godine. Posle Džonove smrti, doktor Borko se nije tako često viđao sa udovicom Pilar Vejn. Njeno troje dece je odraslo, a ona se udavala dva puta, za Stefana Stjuarta 1984. i za Džesija Apčurča 1998. godine.
– Gospodine Đorđeviću, mene je komšinica Džejn Sparks, koju ste operisali 1981. godine, nagovorila da vam se javim. Meni opet treba estetska operacija – pozvala je 1987. godine Pilar Vejn doktora Borka.
– – Nema problema, dođite na pregled ! – odgovorio joj je doktor Đorđević.
Ovog puta Pilar Vejn je došla sama u Plam Springs na operaciju.
– Bila je oronula i klonula. Teško je doživela Džonovu smrt. To joj se ponajviše videlo na licu. Sredio sam joj celo lice, zategao kožu, podigao očne kapke, istanjio podočnjake i oslobodio ga bora oko usana i očiju. Bila je opet ona zagonetna i vatrena Peruanka, kako je obično izgledala u američkim filmovima – pamti dr Đorđević.
Žena Džona Vejna, tako ulepšana i podmlađena počela je da traži bogate muževe. Dva puta se bogato udala i dva puta je zvala doktora Borka Đorđevića u goste:
– Doktore moj dođi u Teksas. Opet sam bogata i opet ćemo da uživamo !
Doktor Đorđević se nije odazvao ovom pozivu Pilar Vejn, jer za njega provod sa njom bez Džona Vejna, nije imao smisla.