Na inicijativu udruženja Koreni i opštine Novi Bečej

Gradi se prvi Muzej dijaspore u Srbiji ?

– Mila Pivnički Malruni, prvakinja srpske zajednice u Kanadi planira da u rodnoj kući svog oca otvori muzej, koji bi povezivao iseljene Srbe iz Severne Amerike i maticu Srbiju

Marko Lopušina

Porodica Pivnički u Kanadi 2

Porodica Pivnički u Kanadi

Prošle nedelje, kada je u Novom Bečeju održan sastanak za formiranje odbora Udruženja „Koreni“, na dnevnom redu bila je i informacija o dosadašnjim pokrenutim aktivnostima na izgradnji Muzeja srpske dijaspore, o preuzimanju, adaptiranju i opremanju porodične kuće Mile Pivnički Malruni, supruge bivšeg premijera Kanade u ovom gradu.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja „Koreni“, Milan Gutić predsednik IO i Dušan Dikić sekretar Pokrajinskog saveza “Korena” , ali i predstavnici opštine, Oto Kiš Marton, šef kabineta predsednika opštine Novi Bečej i Vladimir Trifunović, direktor Narodnr biblioteke Novi Bečej.
Zaključeno je da se Udruženje „Koreni“ uključi u aktivnosti na pripremi realizacije ideje i projekta Muzeja srpske dijaspore u kući porodice Pivnički u Novom Bečeju.
“Ova ideja je rođena pre godinu dana, tokom posete Milice Mile Pivnički Malruni rodnom gradu i rodnoj kući svog oca Dimitrija Pivničkog. Tada je naš predstavnik gospodin dr Branislav Blažić razgovarao sa predstavnicima opštine i ponudio pomoć našeg udruženja u realizaciji ovog projekta. Gospođa Mila Pivnički Malruni je ponudila da finansira izgradnju prvog Muzeja srpske dijaspore u Srbiji, a i Ambasada Kanade u Srbiji je ponudila svoju podršku”, rekao nam je Milan Gutić.
Od posete Mile Pivnički Malruni 18. oktobra 2019. godine prošlo je godinu dana. Planirano je bilo da i ovog oktobra gopsođa Malruni poseti Novi Bečej i svoju rodnu kuću, koju daruje gradu za muzej. Pandemija korone viruse je omela u tome, ali nije omela čelnike opštine da nastave sa projektom stvaranja Muzeja srpske dijaspore u porodičnoj kući Pivnički.

Kuća porodice Pivnički pre renoviranja

Kuća porodice Pivnički pre renoviranja

“U ovoj kući je 1918. godine rođen Dimitrije Mita Pivnički, poznati patriota i srpski aktivista u Kanadi. Odrastao je i školovao se u Vojvodini, gde je završio studije prava (1941). Studirao je medicinu u Mađarskoj, ali je zbog rata prekinuo i diplomirao u Beogradu (1949). Radio je kao lekar u Mostaru i Sarajevu. Emigirirao je u Kanadu 1956. godine, da bi radio kao istraživač na Institutu “Allen Memorial” odelenja za psihijatriju u bolnici “Royal Victoria” u Montrealu.
Porodica, supruga Bogdanka (Ilić), sin Jovan i ćerka Milica su emigrirali 1958. Doktorirao je u Kanadi i radio kao profesor psihijatrije na McGill University. Bio je aktivan član i predsednik Crkvene opštine Svete Trojice, član Srpske narodne odbrane i organizator kulturnog i društevnog života Srba u Kanadi. Živeo je u Montrealu, gde je umro 2007. godine”, priča nam Radomir Čubranović iz udruženja “Koreni”.
Njegova ćerka Milica Pivnički, rođena je u Sarajevu 1953. godine, gde je njen otac Dimitrija Mita Pivnički radio kao lekar. Kada se odselila u Montreal, studirala je inžinjering na Concordia University. Udala se početkom sedamdesetih sa 19 godina za advokata Brajana Malrunija.
Oboje su 1974. godine postali članovi Konzervativne partije u Vestmountu. Kada je njen suprug Brajan Malruni postao osamnaesti po redu kanadski premijer (1984-1993), Mila Pivnički Malruni je imala ulogu prve dame Kanade.
“Od tada su naša Milica i premijer Brajan bili i dugo ostali u žiži interesovanja visokih političkih i društvenih krugova od uticaja u Kanadi, ponajviše zbog njihovoj javnog i društvenog života, humanitarnih aktivnosti, ali i zbog bliskih veza sa Belom kućom i Bakingemskom palatom. U Kanadi i svetu Malrunijevi su uživali u ugledu kultne porodice”, objašnjava nam Radomir Čubranović.
I kao žena kanadskog premijera, a i posle isteka Brajanovog mandata Milica Mila Malrinu je aktivno učestvovala u radu srpske kolonije u Kanadi. Privatno je postala direktor kanadske Cystic Fibrosis Foundation i direktor medijske kompanije “Astral” u Otavi.
Osnovala je 1995. godine Fondaciju dr Dimitrije Pivnički, sa sedištem u Montrealu, da bi nastavila da pomaže srpsku zajednicu u Kanadi i da podržava mlade naučnike u oblasti neurologije.
„Ja sam vaspitana u srpskom pravoslavnom duhu, daleko od zemlje u kojoj sam rođena, ali su mi okolnosti bile naklonjene da sretnem supruga Brajana, koji me je naučio da se mogu voleti dve zemlje, tako da je u meni pomiren i Istok i Zapad“,govorila je o svom patriotizmu Mila Pivnički Malruni, koja je uvek u Kanadi govorila da je Srpkinja.
Njena deca, kojih je ukupno četvoro, Mark, Karolina, Ben i Nikolas danas su veoma visoko etablirana u kanadskom društvu. Ćerka Karolina, na primer, nastavila je stopama oca kao ministarka transporta i ministarka zadužena za frankofoniju u Vladi Ontarija, dok je sin Ben Malruni proslavljeni novinar na jednoj od kanadskih televizija. Mila Malruni ima i unuku Izabel Veroniku Malruni.
Posle tri decenije od poslednje posete otadžbine, Mila i Brajan Malruni su posetili Novi Bečej oktobra 2019. godine. Tom prilikom je rodna kuća njenog oca renovirana, i na njoj je otkrivena memorijalna ploča.
Zbog ogromnih zasluga u promociji Srbije u inostranstvu i razvijanju srpsko – kanadskog prijateljstva, Mili Malruni je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dodelio titulu Viteza svetosavskog pacifizma. Njen suprug Brajan Malruni je od ministra Dačića dobio „diplomu za najboljeg srpskog zeta“.
“ Porodica Pivnički primer je onoga kako bi dijaspora trebala da se ophodi prema matici. Izrazio bih zadovoljstvo zbog toga što je Opština Novi Bečej omogućila izdavanje knjige o ulozi porodice Pivnički u istoriji Novog Bečeja. Knjiga “Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja” je od velikog značaja za očuvanje srpskog identiteta, kulture i tradicije, kao i običaja predaka, ne samo za Srbe u Kanadi, već i za naše iseljenike širom sveta”, kazao je lane ministar Ivica Dačić.
Tada je predsednik opštine Saša Maksimović podsetio na ideju i otvaranja prvog Muzeja srpske dijaspore u rodnoj kući dr Dimitrija Pivničkog u Novom Bečeju.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je sledeći susret sa porodicom Malruni zakazao već za oktobar 2020. godinu, “ povodom otvaranja Muzeja srpske dijaspore u Spomen kući Pivničkih u Novom Bečeju”.
Kako je tada najavljeno, u tom Muzeju će centralno mesto imati Salon Pivničkih u kome su se okupljali i družili velikani, koji su večno zadužili Srbiju svojim delima, poput Mihajla Pupina, Branislava Nušića i Laze Kostića.
Pandemija korona virusa je odložila taj susret u Novom Bečeju. Gospođa Mila Pivnički Malruni se neprestano interesuje kako teku pripremi radovi u njenoj porodičnoj kući. Opština Novi Bečej i Udruženje “Koreni” upravo rade na ostavrenju ideje da se izgradi Muzej srpske dijaspore u kući porodice Pivnički.

Antrfile
ČIKA MITA EMIGRANT
U ovoj kući je 1918. godine rođen Dimitrije Mita Pivnički, poznati patriota i srpski aktivista u Kanadi. Završio je studije prava (1941) u Vojvodini. Studirao je medicinu u Mađarskoj. Radio je kao lekar u Mostaru i Sarajevu. Emigirirao je u Kanadu 1956. godine, da bi radio kao istraživač u Montrealu.

Antrfile
PORODIČNA FONDACIJA
Mila Malruni osnovala je 1995. godine Fondaciju dr Dimitrije Pivnički u Montrealu, da bi mogla da pomaže srpsku zajednicu u Kanadi i da podržava mlade naučnike u oblasti neurologije.