SAD

Dodeljene Tesline medalje zaslužnim Srbima

Tamara i Teslina medalja

Tamara Drezgić i Teslina medalja

Odlukom Tesline naučne fondacije (TSF) i njenog predsednika Nikole Lončara iz Filadelfije, počasne Tesline medalje, kao nagradu za svoj vredan rad na afirmaciji srpskog genija i srpskog naroda, ove godine dobili su ovih dana Stane Ribič iz Slovačke, Stojan Stevanović iz Švajcarske, Tamara Drezgić iz Srbije, Jelena i Dušan Lopušina iz Srbije, Svetlana Matić iz Beča.
“Veoma sam srećna i ponosna što sam dobitnica srebrne Tesline medalje i Zahvalnice TSF zbog zasluga na polju obrazovanja i kulture, učinjenih za srpski narod“, izjavila nam je akademik Svetlana Matić iz Beča.
“Hvala najboljoj Teslinoj organizaciji na svetu, njenoj upravi i predsedniku što su nagradili moj rad na predstavljanju Srba iz rasejanja i posebno mudrih Srba, za koje se govori da su nove Tesle”, zahvalila se Tamara Drezgić, urednica RTS-a u programu “Srbija na vezi”.
“ Ja sam postao Teslijanac uz pomoć TSF i zato sam jako zadovoljan”, kazao nam je Stane Ribič, srpski aktivista iz Bratislave i poslovni čovek u Parizu.
“ Hvala vam na divnoj saradnji i na ostvarenju našeg nacionalnog zaveta – samo sloga Srbina spasava”, poručio je Stojan Stevanović, osnivač Udruženja “Koroeni” iz Švajcarske.
Teslina naučne fondacija iznikla je iz Teslinog kluba, koji je nastao 2004. godine u Filadelfiji. Osnivač Nikola Lončar, inženjer i kolekcionar Teslinih dokumenata je zajedno sa Davidom Vujićem, inženjerom iz NASA i tvorcem kosmičkog progarama “Apolo11” 2008. godine klub preimenovao u naučnu fondaciju. TSF danas ima 12.000 članova i simpatizera, teslijanaca iz čitavog sveta.
“Mi smo jedina organizacija u srpskoj dijaspori koja dodeljuje sedam vrsta priznanja i nagrada zaslužnim ljudima, ali i društvima sa Teslinim nazivom. Mi se borimo za očuvanje imena i dela Nikole Tesle, ali kako je on postao simbol našeg naroda, borimo se i za celokupno srpsko nacionalno biće. Zato nagrađujemo sve one ljude koji se na svoj način bore za Teslu i za Srbe”, izjavio nam je Nikola Lončar, koji je zbog pandemije otkazao ovogodišnju Teslinu konferenciju u Beogradu.

Nagrađeni Stane Ribič kraj biste Nikole Tesle u Bratislavi

Nagrađeni Stane Ribič kraj biste Nikole Tesle u Bratislavi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, na primer, septembra 2013. godine dobio Orden “Teslin duh”, kao nagradu za podizanje spomenika srpskom geniju u Njujorku. Dobitnici Tesline medalje su i mnogi američki naučnici i umetnici, teslijanci koji birnu o naučnoj ostavštini ovog svetskog naučnika. Među njima su, na primer Džejn Alkorn, direktor Teslinog naučnog centra u SAD, Mano Divina, kompozitor Tesline muzike, Džozef Sikorski, režiser filmova o Tesli u Holivudu.
Srpski aktivista Stane Ribič je dobio Teslinu medalju zbog zaštite srpskih interesa u Slovačkoj i EU, a Stojan Stveanović zbog stvaranje krovne organizacije koja okuplja sve Srbe sveta. Jelena Lopušina, akademik iz Zemuna je kao ekspret Zavoda za intelektualnu svojinu radila na tome da mnogi pronalazači dostignu ugled Nikole Tesle.
Tamara Drezgić, urednica i autor emisije “Portreti” u programu “Srbija na vezi” ovo priznanje dobila za ja doprinos razvoju odnosa između matice i dijaspore. Ona je deo tima Redakcije za dijasporu RTS-a od 1994. Radila je na uređivanju programske šeme Satelitskog programa, koji ove godine proslavlja tri decenije rada.
Novinar je i urednik emisije u kojoj o svojim životnim putevima govore naši ljudi koji žive širom sveta. Među njenim sagovornicima bili su i dr Jasmina Vujić, dr Dejan Ilić, pronalazač iz Nemačke sa preko 360 patenata, Dejan Karaklajić, Dobrivoje Tanasijević Den Tana, Miloš Šobajić, Biserka Cvejić, dr Borko Đorđević, Mane Šakić, slikar i sin Olivere Katarine, Mirjana Van Blarikom iz Holivuda, vladika Andrej Ćilerdžić. Priprema se za intervju sa vladikom Irinejom iz Njujorka.
Tesline medalje TSF iz FiladelfijeAkademik Svetlana Matić iz Beča je osnivač i predsednik Austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhemina Mina Karadžić”. Na Zahvalnici TSF koju je dobila iz Filadelfije piše:
“Zahvalnica za podršku i uspešnu saradnju” Čovečanstvo u kome će vladati harmonija i neprekidno kruženje pozitivne energije, kao i obrazovni sistem, koji će mlade ljude spremiti da daju pun doprinos opštoj dobroti, osnova su vodilje Tesline naučne fondacije”.
Matić je pedagog, književnica, velika društvena aktivistkinja u austrijskog prestonici i nastavnica u bečkom Magistratu, koja koja u glavnom gradu Austrije u osnovnim školama predaje srpski, hrvatski i bosanski jezik.
“ U Austriji nije dozovljeno da mi iz Srbije imamo dopunske škole, pa deca naših radnika pohađaju austrijske škole na maternjem jeziku. Bečki Magistrat je nama Srbima, kao najbrojnijim strancima, ponudio da formiramo Srpsku gimnaziju i sada se radi na tom. I kao autorka knjige “Srbi u Austriji”, koja uskoro izlazi na nemačkom jeziku u Beču, zadovoljna sam što oba ova dva projekta vode zbližavanju i razumevanja Austrijanac i Srba u ovoj zemlji, ukojoj se sve manje osećamo kao stranci”, rekla nam je akademik Svetlana Matić.
U čast rođendana Nikole Tesle i Dana nauke u Srbiji 10. jula 2021. godine, Teslina naučna fondacija priprema veliku izložbu slikarskih radova umetnika o srpskom geniju. Izložba će najverovatnije biti otvorena 10. jula u Galeriji RTS-a. Biće to prilika da susretnemo dobitnike Tesine medalje iz Srbije i rasejanja.

Marko Lopušina