Srbija danas

BOŽIĆ BATA SE VRAĆA KUĆI

– Posle 70 godina progonstva, vraća nam se Božić Bata na velika vrata. PTT Srbije i firma Zlatiborac predstavljaju Božić Batu kao nacionalno i pravoslavno znamenje srpskog naroda

Dr Marko Lopušina

Javno preduzeće „Pošte Srbije” odlučilo je da povodom državnih i verskih praznika predstavi na svojim markama lik Božić Bate. Kompanija “Zlatiborac” je na Zlatiboru ovih prazničnih dana predstavila svog Božić Batu u društvu Božić Seke, kako donose radost i poklone mališanima.
– Posebno se radujem ja, jer sam se poslednjih godina zalagao za povratak simpatičnog i veselog Božić Bate – izjavio je ovim povodom Mišo M. Mladenović, akademski slikar i pisac iz Beograda.
Imao sam priliku da na Zlatiboru upoznam prvog srpskog Božić Batu (gospodina Milovana) za kojim sam napravio intervju:

Živeo naš Božić Bata!

Živeo naš Božić Bata!

o Kako je došlo do toga da se Božić Bata, posle 70 godina progonstva u Srbiji, pojavi na našoj zlatnoj planini?
– Kompanija “Zlatiborac” koja neguje srpsku tradiciju odlučila je da javnosti predstavi Božić Batu i tim podigne svest srpskog naroda o najvećem dobrotvoru i ličnosti koja deci donosi darove i radost, a porodici veselje i sreću.

o Gde je bio naš pravoslavni Božić Bata ovih sedam decenija?
– Bio je proteran iz javnosti i sakriven od strane komunista, da se ne bi širila pravoslavna vera i srpska nacionalna tradicija.

o Ko je Božić Bata?
– Istoričari tvrde da je Božić Bata zapravo Sveti Nikola, hriščanski svetac koji je zaštitnik porodice i dece, koji donosi darove i sreću u domove pravoslavnog sveta.

o Kako je i gde nastao Božić Bata?
– Istorija tvrdi da su prvo Rusi stvori Djeda Moroza, Deda Mraza, kog smo mi Srbi u 19. veku preuzeli kao Božić Batu, jer dolazi batom, korakom na najsvetliji verski praznik da nam čestita rođenje Hristovo i usreći porodicu.

o Kada je masovnije počeo da se pojavljuje Božić Bata među Srbima?
– Uoči ili na dan kada se slavi sv. Nikola, 6/19. decembra, u povorkama kod Srba išao je prerušeni muškarac koga su zvali Nikola, kod Mađara i Slovaka Mikulaš, kod nemačkog stanovništva (do 1945. godine) Nicolaus. Ovakvo pojedinačno obilaženje naselja u praksi je bilo u Vojvodini, ali i u drugim gradovima Srbije sa višenacionalnim stanovništvom, do iza Drugog svetskog rata. Deca su u iščekivanju darova koje im je Sveti Nikola donosio, stavljala svoje cipele u prozore.

o Kako je izgledao taj poratni Božić Bata?
– Bio je ogrnut je krznenim kaputom, nosio je jedno zvono okačeno o vrat, oko struka visili su mu praporci . Imao je tkanu torbu sa slatkišima kao darovima za decu i štap kojim s vremena na vreme zamahuje kada uđe u kuću. Glava mu je prekrivena šubarom, a lice nagaravljeno, neki put i narumenjeno, sa bradom i brkovima od kučine ili vate.

o Kako se dogodilo da naš Božić Bata bude zamenjen sa američkim Deda Mrazom?
– Američka kompanija “Koka Kola” uzela je ideju i lik ruskog Djeda Moroza i pretvorila ga u svog Deda Mraza, sa crvenom kapom, crvenim ogrtačem i velikom belom bradom. Ova propagandna kampanja “Koka Kole” nastala između dva svetska rata, od šezdesetih godina prošlog veka širi se preko televizije širom sveta i postaje planetarni brend.

o Zašto su Srbi prihvatili američkog Deda Mraza, a odrekli se svog Božić Bate?
– Zbog komunizma i zbog pomodarstva. Prvo je komunizam ukinuo tradiciju Božić Bate, a potom je nametnuo američkog Deda Mraza, misleći da ćemo tako mi u Jugosoaviji i Srbiji postati svet. U međuvremenu Božić Bata je potpuno potisut iz nacionalne svesti Srba kao hrišćanska i pravoslavna ičnost.

o Kakva je misija Deda Mraza?
– Američki Deda Mraz je lik koji širi potrošačku maniju i koji je simbol multinacionalne kompanije koja vlada svetom, postao je glavni u svim medijskim pojavljivanjima pred Novu godinu i Božić.

o Šta se može učiniti da se Božić Bata trajno vrati i opstane među Srbima?
– Prvo treba probutiti srpsku nacionalnu svest o našoj narodnoj i verskoj tradiciji. Podsetiti narod da je Božić Bata zapravo Sveti Nikola, svetac čiji praznik slavi veliki broj Srba- Drugo treba pokrenuti kampanju oćivljavanja lika i dela Božić Bate kao dede koji ulazi u naše domove i donosi nam prazničnu radost i životnu sreću.

o Koliko je narod na Zlatiboru prihvatio naešg novog Božić Batu i Božić Seku?
– Jako puno dece, mladih, ali i starijih žitelja i turista na Zlatiboru je prišlo da se raspita i da se fotografiše sa Božić Batom i Božić Sekom. Privukao ih je veliki plakat na zidu kompanije “Zlatiborac”, na kome se Božić Bata osmehom raduje praznicima i životu.