Srbi u Americi

PREMINUO JE MIROSLAV MAJKL ĐORĐEVIĆ

Iz SAD je stigla tužna vest: preminuo je najpoznatiji Srbin u Americi poslednjih decenija. Aktivno je učestvovao u demokratskim promenama u Srbiji i u unutrašnjoj politici SAD prema srpskom narodu. Tvorac je krovne organizacije Kongres srpskog ujedinjenja.

Miroslav Đorđević (Beograd 1936- San Francisko 2023.), aktivno je učestvovao u demokratskim promenama u Srbiji i u unutrašnjoj i spoljnoj politici SAD prema srpskom narodu. Tvorac je krovne organizacije Kongres srpskog ujedinjenja. Bio je najugledniji srpski lobista u dijaspori.
– Đorđević bio je divan čovek, pravi Srbin, koji mi je pomogao da istražujem Srbe u rasejanju. Od njega sam mnogo naučio. Slava mu.
Bio je i ostao Beograđanin u duši i u srcu. Završio je Prvu mušku gimnaziju (1954) i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kao odbojkaš otišao je na sportsku turneju u Francusku i sredinom pedesetih emigrirao. Smestio se Parizu kod ujaka, advokata Mihajla Stefanovića. Iz Pariza je preša u Kaliforniju sa svojom francuskom suprugom. Uselio se u SAD 1956. godine, a naturalizovao (1961). Potom je u SAD doveo i svoju majku.

Miroslav Đorđević i Marko Lopušina u Srpskoj bašti u Klivlendu.
  • Miroslav Đorđević je diplomirao prirodne nauke i menadžment na Berkliju i na Državnom univerzitetu San Francisko. Magistrirao finansije na Stenford univerzitetu (SAD). Bio je član Republikanske stranke i u mladosti njen predsednik Odbora mladih republikanaca. Radio je kao glavni i izvršni direktor osiguravajućeg društva „Capital Guaranty“, kao i direktor „Spanek Inc.“, „American Express Variable Annuitu Inc“, “Financial security assurance”, “Monad finacial company”, čiji je bio vlasnik. Osnovao internacionalnu banku „Banka jugoistočne Evrope” u SAD i bio njen glavni direktor i predsednik – kazuje nam Gradimir Marković, srpski aktivista iz Čikaga i nekadašnji član Kongresa srpskog ujedinjenja u državi Ilinois.

Miroslav Đorđević je devedesetih godina prošlog veka bio najpoznatiji branilac nacionalnih srpskih interesa u Americi. Kao inicijator, osnivač i predsednik Kongresa srpskog ujedninjenja – KSU (1990-1992), bio je predsednik Upravnog odbora više puta ove prve moderne srpske asocijacije u SAD i Kanadi.

  • Uz pomoć KSU Srbi su ušli u Belu kuću, Kongres, Stejt Department čime su naši iseljenici u SAD postali, ne samo uticajan etnički već i politički subjekt u političkom životu Amerike. Preko KSU organizovao Srbe u rasejanju. Izborio je mesto srpske dijaspore u politici i diplomatiji Srbije. KSU je dao jednog generalnog konzula i direktora Kancelarije za dijasporu Srbije – objašnjava Gradimir Marković.

Njegov otac je bio veliki srpski patriota Dragoslav Đorđević(Obrenovac 1910-2008). Monterej), bivši oficir Jugoslovenske kraljevske vojske. Bio član Generalštaba Vojske Jugoslavije (1941), koja se povukla iz Beograda u Niš. I ratni zarobljenik u nemačkom loguru Osnebrik, (Nemačka 1941-1945). Emigrirao u SAD 1947. Radio u fabrici zavesa. Dragoslav Đorđević je bio službenik američke federalne vlade, profesor istorije i srpskog jezika u Vojnom institutu za strane jezike Ministarstva odbrane u Kaliforniji. Zajedno sa princom Andrejom Karađorđevićem bio je inicijator stvaranja Sabora srpskog ujedinjenja. I inicijator saradnje emigracije i otadžbine. Davao podršku demokratskim promenama u Srbiji.

Đorđević je bio inicijator demokratskih promena u otadžbini. Glavni je pokretač i autor “Srpskog manifesta” (1997). Osnivač je i predsednik Veća za demokratske promene u SAD i SRJ 1997 godine. Zalagao se za političko, nacionalno i ljudsko izmirenje i preobražaj Srbije. Početkom devedesetih predlagan za premijera Jugoslavije sa Milanom Panićem i (1999) od strane srpske opozicije za predsednika Srbije.

  • Gospodin Miroslav je bio autor predloga Vladi Srbije za saradnju matice i dijaspore, za pravo glasa dijaspore i izbora delegata za Narodnu skupštinu Srbije iz rasejanja 2014. godine – ističe Marković.

Osnivač je Zadužbine „Studenica“ za očuvanje srpske baštine, kulture i razvoj obrazovanja, koja i danas aktivno radi. Zadužbina daje stipendija za školovanje odličnim učenicima i studentima u Beogradu, Banja Luci i Nišu.

Kao intelektualac, Miroslav Đorđević bavio se matafizikom, poezijom i politikom. Autor je eseja „Američki biznis i hladni rat“, knjiga „Svet poezije“, „O srećnom životu“ i “Prepiska sa Dobricom Ćosićem 1991-1999.” (2011) o njihovom angažmanu na razvoju demokratije u Srbiji. Napisao je memoare “Decenija iluzija” o Srbiji i srpskoj dijaspori od 1900. do 2000. godine. Ovo je jedinstvena knjiga govori o posredovanju srpske dijaspore između Amerike i Srbije tokom ratova na Balkanu u poslednjoj deceniji 20. veka i raspada Jugoslavije.

Đorđević je uvršćen u 46. izdanje enciklopedije „Ko je ko u Americi“, u “Enciklopediju srpske dijaspore” i u “Enciklopediju srpskog naroda”.Dobitnik je Medalje časti ostrva Elis, priznanja useljenicima za značajan doprinos američkom načinu života i Ordena matice Srbije. Živeo je u San Rafaelu kod San Franciska, Kalifornija.

Dr Marko Lopušina