List „Dnevnik“ je na svom portalu javio:

promocija-knjige-marka-lopusine-u-novom-sadu„U Gradskoj kući u Novom Sadu je predstavljena nova knjiga novinara i publiciste Marka Lopušine “Srbi u Istočnoj Evropi”, koju su zajedički objavili izdavačka kuća “Prometej” i Udruženje EU Progres. Ovo je drugi tom knjige o tome kako i gde žive Srbi u zemljama Istočne Evrope, šta ih povezuje i koji su razlozi napuštanja matice.

Među brojnim knjigama Marka Lopušine koje privlače čitaoce, Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, na promociji je posebno izdvojio one posvećene srpskoj dijaspori koje će, kako je rekao, ostati upamćene u memoriji srpskog naroda.

Ova izdanja, po njegovim rečima, mnogo će značiti i budućim istraživačima bilo političke, ekonomske ili kulturne istorije Srba u dijaspori. Prvi tom ovog izdanja, objavljen 2014, bavi se Srbima koji žive i rade u Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu, Gruziji, Kazahstanu i Češkoj, a drugi onima u Poljskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

m-lopusina-promovise-knjigu-srbi-u-istocnoj-evropiPo rečima Marka Lopušine čitavu deceniju tragao je za našim ljudima koji žive u ovom delu Evrope stvarajući ovaj spomenar i hroniku svih Srba sa istoka Evrope, kako je nazvao svoju knjigu. Prema nezvaničnim podacima ima ih oko 250 hiljada, a najčešće rade kao građevinari, umetnici ili sportisti. Nastavljajući istraživanja u ovoj oblasti, Lopušina priprema nove knjige posvećene Srbima u drugim delovima sveta, kao i enciklopediju srpske dijaspore“.

Prilog Novosadske TV:

Vest o promociji preneo je i portal Krstarica.com.