Kako javlja „Politika“ privatni investitor na Zlatiboru zabetonirao je četiri bora kako bi napravio parking ispred novosagrađene zgrade sa apartmanima u Svetogorskoj ulici. Mislim da je red da naš omiljeni list objavi istinu o stanju na Partizanskim vodama. Bio sam na Zaltiboru, pored jezera i okolo i video da opština Čajetina, koja gazduje ovom prirornom lepotom uopšte nije spremna za početak letnje turističke sezone. Prostor oko autobuske stanice i pijace je prljav, a asfalt izlomljen i sa rupama. Prodavnica Maksi liči na smetlište na kome se okupljaju pijanci.

Široki trotoari i betonske staze za šetanje turista i pacijenata pored jezere i u srcu Partizanskih voda ne postoje. Kraljeva česma je zapušena i lični na baruštinu. Na ovom malom planinskom prostoru trenutno postoji dvadeset otvorenih gradilišta. Buka i prašina na sve strane. Zlatibor počinje da liči na Beograd, centar najlepšteg srpskog izletišta je čitav zabetoniran. Njime vladaju automobili, koje lokalci ostavljaju gde stignu i preprečuju prolaznike. Pejzaž je toliko promenjen da za uspomenu ne nosimo slike sa prirodnom lepotom i toplinom Palisada i okoline, već nebodera u centru, na kojima pišu nazivi firmi na stranim jezicima.

Gosti, turisti, šetači, pacijenti vazdušne banje oterani su iz centralnog dela, da lutaju po okolnim razrovanim brdima, jer i na njima se gradi besomučno. Lepo je samo kad padne mrak, koji skriva ovo ruglo i stigne svež planinski vazduh. Čajetina je danas kažu bogata opština. Zašto da nije kad raprodaje svoju najveću vrednost, prirodu, lepotu, čistoću, mirise i mir Zlatibora. Za deset godina ovo izletište biće jedna velika neonska i betinska kockarnica !?

Dr Marko Lopušina, pisac iz Beograda