Srpski proizvođač nameštaja Dragan Mladenović iz Sajgona postao je glavni čovek za saradnju sa Vijetnamom

– Ideja da me predlože za počasnog konzula Srbije u Vijetnamu potekla je od mojih prijatelja poslovnih ljudi, i Srba i Vijetnamaca, koji žele da biznis između Hanoja i Beograda bude što bolji. Prvo ću raditi na razvoju turizma, privredne saradnje i ukidanju viza

Marko Lopušina

Vlada Vijetnama i Ministarstvo spoljnih poslova su krajem prošleg meseca u Hanoju za počasnog konzula Srbije u ovoj zemlji imenovali Dragana Mladenovića, poslovnog čoveka iz Sajgona. Sada su u toku razgovori Vijetnamaca sa prvim srpskim konzulom i dogovori Dragana Mladenovića sa funkcionerima srpskog Ministarstva spoljnih poslova.
Dragan Mladenović počasni konzul u Vijetnamu i Marko Lopušina– Nadam se da ću do kraja godine biti zvanično imenovan za počasnog konzula i da ću za Dan državnosti Srbije sredinom februara biti predstavljen vlastima i diplomatskom koru u Hanoju. Posle toga ću raditi na širenju prijateljstva Srbije i Vijetnama, na razvoju turizma, privredne saradnje i ukidanju viza za Vijetnam – rekao je u svojoj prvoj konzulskog izjavi Dragan Mladenovića.
Srpsko-vijetnamski diplomatski odnosi zasnovani su davne 1957. godine, posle susreta dvojice predsednika Josipa Broza iz Jugoslavije i Ho Ši Mina iz Vijetnama. Poslednjih godina diplomatski odnosi su u prekidu, pa Srbiju u Vijetnamu predstavlja ambasador iz Ambasade Srbije u Indoneziji.
– Ideja da me predlože za počasnog konzula Srbije u Vijetnamu potekla je od mojih prijatelja poslovnih ljudi, i Srba i Vijetnamaca, koji žele da biznis između Hanoja i Beograda bude što bolji. Robna razmena je oko sto miliona dolara, s tim što Srbija više uvozi iz Vijetnama. Pojavila se potreba da mi u Vijetnam izvozimo drvo, kukuruz i teške mašine za izgradnju zgrada i puteva – priča nam novi konzul u Vijetnamu, koji je inače proizvođač nameštaja.
Kako se Vijetnam ubrzano transformiše u komunističku zemlju sa kapitalističkom privredom, to je izgradnja stambenih zgrada i stanova u punom jeku. Za Mladenovića i njegovu fabriku “Rare Dragan” to je izazov da stilskim nameštajem oprema luksuzne stanove, apartmane i hotele.
– Imam lepu saradnju sa najbogatijim čovekom ove zemlje Li Bongom, koji drži lanac hotela u Indokini i snadeva ga mojim nameštajem. Trenutno sam u Hanoju razgovarao o izradi enterijera za lanac japanskih hotela – priča Mladenović.
Ovaj biznismen, rođen 1968. godine u Kumanovu, čiji su roditelji poreklom iz zaseoka Toli Do kod Surdulice, završio je studije šumarstva u Skopju i otišao kod sestre u Australiju. Sa petog kontinenta nenadano je stigao u Indokinu.
– – Dok sam živeo u Adelaidu samo mi je Sava Đurđević dao posao da lepim pločice po kućama, a ja sam želeo mnogo više. Pisao sam tokom 1993. raznim firmama po Africi i Aziji, ali mi je pozitivno odgovorio samo jedan engleski arhitekt: „Dođi kod mene na svoj rizik!“ U Singapuru, Meleziji, potom u Hanoju, Vijetnam sam radio u korporacijama i dobijao male dividende. Imao sam prvo malu firmu “Crvena reka “. Onda sam odlučio da 1996. otvorim u Hanoju svoju fabriku, koju sam nazvao „Rare Dragan“. Počeo sam u maloj radionici za izradu kvalitetnog nameštaja i posao se polako, ali sigurno širio. Danas moja fabrika u Sajgonu ima 250 zaposlenih i proizvodi 3.000 artikala od drveta, svile, zlata, kože i gvožđa – priča Dragan Mladenović dok nam pokazuje nameštaj u koji je ugravirao četiri srpska ocila.
Jedno vreme Mladenović je proizvodio i kraljevski nameštaj porodice Karađorđević. Svoje drvene rukotvorine prodaje u SAD, Italiji, Kini, Rusiji, Kanadi i Australiji. Poznat je u Vijtenamu kao Dragon (Zmaj) kako Vijetnamci izgovaraju njegovo ime.
– Kako se moj biznis razvijao otišao sam u Melburn i magistrirao. Vijetnamci su me pitali šta će mi ta diploma, a ja sam im odgovorio da mi treba da bolje poslujem i da bolje shvatima logiku razvoja privrede. Sada se spremam, poučen iskustvom iz Vijtenama i Srbije, da doktoriram na BU na tezi: politika i ekonomija – otkriva nam počasni konzul Dragan Mladenović.
Vijetnamci su, u proseku, mladi ljudi, željni znanja i biznisa. Ko god zaradi deset milion donga, oko 400 dolara, otvara radnju pored puta i pokušava da bude poslovni čovek. Željni su znanja, pre svega, engleskog jezika, a potom i poznavanja tržišta drugih zemalja.
– Nas Srba u Vijtnamu ima oko pedesetak. U poslednje vreme najviše je profesora i nastavnika engleskog jezika. Vijetanmci žele da krenu u svet. A moj kum Thuan, poznati biznismen iz Hanoja, želi da dođe u Srbiju. Stalno mi traži srpski pasoš, da bi u Srbiji gradio investirao svoj kapital – priča Dragan Mladenović.
Zato će kao počasni konzula da radi na ukidanju viza između Srbije i Vijetnama, a potom na dovođenju vijtenamskih turista u Srbiju i poslovnih ljudi iz čitave Indokine. Kao investitor Mladenović je u zavičaju oko Vlasinskog jezere podigao apartmane, koji očekuju svoje prve goste, turiste iz celog sveta.
– Imam troje dece, Marka, Antonija i Ninu. Sinovi će najverovatnije da odu na studije u SAD, a ćerka, koja je sklona umetnosti će, najverovatnije ostati sa mnom da se bavi umetničkom proizvodnjom nameštaja – otkrio nam je na kraju razgovora naš počasni konzul u Vijtenamu.

Antrfile
PRAVOSLAVNI IKONOPISAC
Mladenović je čovek sa mnogo talenata. Slika portrete članova porodice i srpskih kraljeva. Kreira sebi garderobu. Vaja životinje u bronzi. Dok je živao u Austrliji kao slikar živopisao je ikonostase i ikone u srpskim crkvama. Nedavno je oslikao i ikone u Makedonskoj crkvi u Australiji i vladičanski tron u srpskoj crkvi u Cirihu.

Antrfile
MINISTROV RUČAK
Tokom godine u poseti Vijetnamu bio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. Njegov domaćin Dragan Mladenović odveo ga je u vijtnamski restoran u kome su ručali poznatu supu fo sa govednom, svežu salatu od povrća, sitno iseckano meso sa sosovima. Vijetnamci su posle ovo jelo nazvali „ministrov ručak“.