Srpsko pozorište „Mira Sremčević“ u Čikagu izvelo dramu Stevana Sremca

ZONA ZAMFIROVA OSVAJA AMERIKU

– Ova predstava je pokazala da dijaspora ima snažni kulturni život i da je nova generacija doseljenika stvorila svog novog idola mladu Smiljanu Nedić – otkriva nam režiserka Slavica Petrović.

Marko Lopušina

– Bravo !
– Srce ste mi zarobili !
– Plakao sam od sreće kad su Zone i Mane stigli kod nas u Čikago !
Ovo su samo neke od reakcija publike u Čikagu posle premijere kultne predstave „Zona Zamfirova“, koja je prvi put izvedene u Srpskom pozorištu u predgrađu Skoki. Ovacijama su pozdravljeni glavni glumci Smiljana Nedić i Jovan Aleksić kao zanosna Zone i zaljubljeni Mane, režiserka Slavica Petrović ,ostali glumci i folklorni ansambl i orkestar „Dukati i biseri“.
– Ova predstava je pokazala da dijaspora ima snažni kulturni život i da je nova generacija doseljenika stvorila svog novog idola mladu Smiljanu Nedić – otkriva nam režiserka Slavica Petrović, koja se pojavila u ulozi tetke Doke.
Srpsko pozorište „Mira Sremčević“ osnovano je pre petnaest godina kada su gospođe Mira Sremčević i Ankica Ratarac okupile grupa entuzijasta je rešile da odigraju “vlast” Branislava Nušića”. Tako je nastalo prvo i jedini srpsko pozoriste u Americi. Ime je dobilo po Miri Sremčević, koja je obolela od kancera i preminula. Natsavila je kao direktorka da radi Ankica Ratarac, kojoj se pridružila kao režiserka Slavica Petrović, vlasnik magazina “Ogledalo” i organizator Filmskog festivala u Čikagu.
Srpsko pozorište iz Čikaga– Za deceniju i po mi smo odigrali 250 predtstava. Imali smo veliki uspeh sa “Gospođom ministarkom”, koju smo igrali širom Amerike, potom sa “Žankom” i sada sa “Zonom Zamfirovom”. U ovu predstavu uključila sam glumce, pevače, muzičare, sve same amatere, da bismo odigrali ovu ljubavnu dramu na najlepši način – priča nam Slavica Petrović.
U pozorištu aktivno radi oko sedamdesetak amatera, od kojih su mnogi po prvi put zaigrali u teatru. Glumačka ekipa uspela je ubedljivo da dočara nišku kasabu sa početka 20. veka i živopisne Sremčeve likove, držeći se klasičnog narativa, uključujući tu i skoro izumrli južnjački dijalekt kojim danas ne govori niko.
– Amaterizam je glavna vrlina ove predstave. Njen domet je tim veći imajući u vidu da su glumci koje smo gledali pozorištem bave iz ljubavi, što se u predstavi uopšte nije dalo osetiti. Naprotiv, sve je bilo i završeno na visokom profesionalnom nivou, a na velikoj i ozbiljnoj produkciji, u šta spadaju originalna scenografija, vrhunski kostimi – kaže Antonije Kovačević, novinar koji je izveštavao sa ove premijere.
Glavni lik Zonu Zamfirovu odigrala je mlada glumica Smiljana Nedić, koja je 2017. godine iz Republike Srpske sitgla u Ameriku da ostvari svoje snove. Odrasla je u Janji. Završila je glumačku akademiju u klasi profesorke Ljiljane Blagojević u Beogradu. Kao dete igrala je u “Ožalošćenoj porodici”, a kao diplomac u tv seriji “Vojna akademija”.
– Došla sam u SAD preko agencije za posao. Radim u kafiću i čekam svoju glumačku priliku da se oprobam u holivudskim glumačkim vodama. U Srpsko pozorišta sam došla kada me profesorka Ljiljana Blagojević upoznala sa gospođom Slavicom Petrović, a ona je odlučila da ja budem Zone. Bila sam presrećna zbog toga – ne skirva svoje zadovoljstvo Smiljana Nedić, koja je preko noći postala idol mladih Srba u Americi i dijaspori.
I Mane kujundžija, njen ljubavni partner u predstavi, kog glumi Jovan Aleksić je dete iz otadžbine. Rođen je u Valjevu 1994. godine. Odrastao je i školovao se u Srpskoj školi “Sveti Sava” u Americi.
– Završio sam Opšti fakultet za inzenjere na Benedictine univerzitetu i Mašinski fakultet na Ilinois institutu za tehnologiju. Radim u struci kao projektant mašina, ali se amaterski bavim folklorom, sportom i glumom. Imao sam manju ulogu u pozorište pre nego mi je režiserka ponudila da budem Mane. Pre dve godine sam se pridružio Srpskom pozorištu i sada se radujem našem uspehu – izjavio je Jovan Aleksić, koj ije sa Smiljanom uložio veliki trud da govori starim niškim jezikom i da glumi ljubavnika.
Prvi deo snova ovih mladih ljudi se ostvario. Postali su poznati u srpskoj kolniji u SAD. Sada će se potruditi da osvoje Ameriku svojim znanjem i radom. Najbolje je to izrazila sama američka Zone:
– Nadam se da ću vremenom uspeti da obiđem cijelu Ameriku. Poznajem mnogo Srba koji se bave različitim poslovima u Americi i veoma su uspešni. Ovo je zemlja šansi. Ko zna, možda osvojim i Holivud jednog dana. Trudiću se….

Antrfile

TRIDESET PREDSTAVA

Od svog osnivanja do danas Srpsko pozorište iz Čikaga izvelo je 30 predstava srpskih pisaca. Lane je izvelo „Dane Dušana Kovačevića“ sa tri njegove komedije. Teatar je gostovao u Otavi, Torontu, Kaliforniji, Teksasu, Ilinoisu i Srbiji.