SAD

TESLIN NAROD STIŽE U SRBIJU

– Konferencije Tesline naučne fondacije, zakazane za početak septembra u Beogradu, kada će se održati i u Filadelfiji

Zbog pandemije korona virusa Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije odlaže Međunarodne konferencije “Tesla po treći put u Beogradu” i “Teslin narod”, koje je trebalo da se održe u maju i junu za septembar mesec.

ProjekatTeslin narod kreće u osvajanje svetaKako kaže Nikola Lončar, osnivač i predsednik TNF, bilo je predviđeno da se na obe konferencije u srpskoj prestonici dodele Godišnje nagrade najboljim pojedincima i organizacijama, koje su učinili nešto veoma značajno u oblasti promociji Nikole Tesle i njegovog nasleđa. TNF Srbija i TNF SAD nastavljaju sa ovim programom na jesen, kada će dobitnici nagrada biti intervjuisani putem platforme, a nagrade im urućene poštom.

“Teslina naučna fondacija već godinama, između ostalog, radi na poboljšanju odnosa matice i srpske dijaspore. Tim povodom smo 2014. godine u Filadelfiji organizovali manifestaciju obeležavanja 200 godina od zvaničnog dolaska Đorđa Šagića, prvog Srbina na tle Amerike. Na inicijativu moju inicijativu reditelj Željko Mirković je snimio dokumentarni film “Teslin narod”,u kome su predstavljeni značajni Srbi koji žive istvaraju u Americi. Sada radimo na nastavku ovog veoma značajnog filma. Ovog puta bavićemo se upravo problemom razvoja sardnje matice i dijaspore, ali svih Srba sveta u zemaljama u kojima su se naselili” – kaže Nikola Lončar, inače poreklom iz Zemuna.

TNF radi na što boljem popisu Srba u SAD, zatim na anketi u srpskom narodu o izradi Nacionalnog programa svih Srba sveta i na formiranju Komunikacionog centra za saradnju srpske dijaspore i ljudi u matici Srbiji.
“ Početkom maja krećemo u kampanju prikupljanja imena uglednih Srba i kvalifikacije kao kandidata naše priznanja “Tesla Spirit Award”, koje ćemo dodeliti na godišnjoj manifestaciji 16. januara 2021. u Njujorku. Istovremeno naši članovi Eški Redfern Nesvik, direktor za edukaciju i Kreg Dovidio, direktor TeslaTalk.tv platform, kreću sa predstavljanjem pojedinaca i organizacija, koji širom sveta rade na promociji Teslinog lika i dela. I napokon, radimo u TNF Srbija na osnivanju “Teslinog kluba Zemun”. Cilj je da podstaknemo saradnja Srba širom sveta u oblasti transfera tehnologija i rad sa pronalazačima u Srbiji” – otkrio nam je Nikola Lončar, koji je u SAD postavio jedanaest bisti srpskog genija.

Predsednik TNF poziva sve Srbe i njihove prijatelje na saradnju za dobrobit srpskog naroda. I navodi primer Meri Robinson, bivše predsednice Irske, koja je od svoje zemlje, koja je bila u prilično lošem stanju, sa programom uključenja dijaspore napravila državu sa visokom stopom privrednog rasta u Evropi. TNF želi da pomogne matici Srbiji da razvije svoju privredu i društvo i uđe u red razvijenih država sveta.