U SAD je podignut dvadeseti spomenik srpskom geniju

Američki grad Bafalo slavi Nikolu Teslu

– U znak sećanja na struju koju im je doveo pre stotinu godina, građani Bafala su otvorili Park Nikola Tesla, podigli mu spomenik i otvorili Teslin putni koridor

Marko Lopušina

Na uglu ulica Glavne i Severne divizije u gradu Bafalu kod Njujorka, otvoren je juče Park Nikole Tesle, u kome se nalazi spomenik srpskom geniju i svetskom naučniku.
“Na ovaj način se čitava Amerika, a posebno građani Bafala zahvaljuju velikom naučniku Nikoli Tesli, što je 1897. godine doveo struju i svetlo u naš grad” – izjavio je Maki Beker, uglednik grada Balafa.
Tesla je pre 103 godine koristio električnu energiju proizvedenu u turbinama elektrane sa Nijagarinih vodopada kako bi osvetlio kuće, preduzeća, ulice Bafala. Bio je to istorijsko događaj, jer je Nikola Tesla prvi put demonstrirao moć da se električna energija naizmenične struje prenosi kilometrima daleko.
Ovaj istorijski događaj je tada proslavljen u zgradi Elerktrodistribucije grada, na adresi Ellicott Skuare, 400, na kojoj se okupila američka elita iz Bafala i Njujorka. Počasni gost bio je Nikola Tesla lično.
Bronzani spomenik Nikole Tesle u BafaluTada su govornici i slavljenici izjavili da je “prenos energije najvažnij događaj u istoriji Bafala i događaj bez premca u istoriji sveta. Započela je era Velikog bivola ili Električnog bivola” – slavili su Teslu i struju članovi uprave grada Bafala.
Odeven u smoking, uvek elegantni Nikola Tesla je prisustvovao ovoj proslai i nazdravio:
„ Želim da vam čestitam Bafalonci, prijatelji moji, na divnim očekivanjima i mogućnostima, koje su vam otvorene. U neko vreme nedaleko vaš grad će se naći na granici velike energetske revolucije, koja je jedno od čuda nacije. “
Tesla je doživeo veliki aplauz, a potom požurio prema vratima da uhvati svoj voz za Njujork.
Čekalo se međutim, sve do 21. veka da se grad Bafalo ponovo seti Nikole Tesle. Spomenik koji je juče podignut Nikoli Tesli u Bafalu je lična donacija profesora Francisa Lestingija, obožavaoca srpskog genija, koji je 2018. godine javno kritikovao upravu grada, što ničim nije obeležila život i rad Nikole Tesle u Bafalu s kraja 19. veka.
“ Grad Bafalo nema ulicu, aveniju, uličicu, bilo šta što je nazvano po Nikoli Tesli. Nema zgradu, školu, tržni centar, pa čak ni ploču, uprkos tome što Tesla ima istorijske veze sa Bafalom. Mislim da bi učenici, koji upijaju znanja velikog Tesle, možda mogli da smisle neki način da grad dobije školu nazvanu po Nikoli Tesli, čije ime krasi fabriku solarnih proizvoda u Južnom Bafalu koja zapošljava 800 ljudi” – rekao je Lestingi, profesor istorije na Univerzitetu Bafalo i član Teslinog saveta grada Balafa, koji je započeo kampanju kulture sećanja na Nikolu Teslu i prvu struju u Bafalu.
Kada je Martin Maskgi, režiser dokumentarnih filmova, koji je, takođe, obožavalac istorije Nikole Tesle i Bafala, potom izneo ideju da se srpsko-američkom naučniku podigne spomenik, profesor Frencis Lestingi je odlučio da će to on lično da ostvari.
“Lestingi je dao 100.000 američkih dolara za finansiranje bronzane Tesline statue visoke 1, 7 metara. Skulpturu je umetnički oblikovao Lari Griffis Treći, a izlile je kompanije “Trautman Associates” i “Ferguson Electric”. U podnožju figure Nikole Tesle postavljena je vremenska kapsula, napravljena od kovanog gvožđa kao simbol naučnikovih veza sa kosmosom i planetarnim prenosom energije.
“Tesla je uspeo svojim pronalaskom asinhronog motora i generatora koji je usledio, da proizvodi električnu energiju koristeći naizmeničnu električnu struju, koja se može isporučiti stotinama i hiljadama kilometara. I pored tog bogastva koje je darivao čovečanstvu, Tesla je umro bez novca u hotelu u Njujorku” – rečeno je na svečanosti povodom otvaranja Parka Nikola Tesla i njegove skulpture u Bafalu.
Ovim povodom održana su i dva predavanja u Istorijskom muzeju Buffalo i u Muzeju nauke Bafalo o liku i delu Nikole Tesle. Melisa Brovn, izvršna direktorka Istorijskog muzeja Bafalo izjavila je tada da je zahvaljujući Nikoli Tesli region Bafalo-Niagara “postao svetski centar moći“. Uporedila je Teslin tehnološki proboj sa pojavom Interneta.
Pol Svišer, penzionisani nastavnik iz Severne Tonavande, još jedan član Teslinog saveta grada Balafa, je vodio manifestaciju regionalnog karaktera „Prosvetna proslava života Nikole Tesle“. A u svečanost „Nikola Night Homage u hotelu Henri“ održana je velika zabava u čast srpskog genija i takmičenje američkih kuvara.
Žitelji Bafala su svesni da Teslino ime nije sveprisutno u SAD kao imena Tomasa Edisona ili Henrija Forda, ali nakon što je Elon Musk svoju liniju potpuno električnih automobila nazvao “Tesla”. predloženo je u Bafalu da se nađu načini da se osigura da Nikola Tesla ne bude zaboravljen.
„Mislim da moramo da pređemo dug put da vratimo dug Nikoli Tesli, da mu budemo večno zahvalni. Treba ga pamtiti. To što je uradio bilo je zaista zapanjujuće. Tesla je uticao naš život svakog od nas – stovrio je svetski sistem električne energije“ – rekla je direktorka Melisa Brovn.
U ime sećanja na Nikolu Teslu grad Balafo je odlučio da 20. i 23. septembra održi Festival nauke Tesla Sity, koji će biti u znaku imena i dela ovog pronalazača i vizionara. Tada će biti otvoren i Teslin koridor u Bafalu, koji će da čini putanja od Nijagarine ulice i Vulkanske ulice do Busti avenije, gde se pre stotinu godina vodio američki Rat struja.
Uz Teslinu fabriku solarnih ploča, uz projekat Tesla Sity i Teslin koridor, uprava i građani veruju će od Bafalo postati najveći Teslin grad na svetu.