Teslina naučna fondacija iz Filadelfije i njeno rukovodstvo obrtatili su se Svetom Sinodu SPC

Predlog Srpskoj pravoslavnoj crkvi da Nikola Tesla postane svetac

– Nikola Tesla je imao je srpsko poreklo i bio je pravoslavni vernik. Tesla je u pravom smislu te reči doneo svetlost čovecanstvu i Amerikanci su ga već proglasili “svecem nauke”. Mi smo za to da bude i svetac pravoslavlja – kaže predlagač Nikola Lončar iz SAD

Marko Lopušina

“Visoko poštovani arhijereji Svetog Sinoda SPC, predlažem Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i molim, da na narednoj sednici Sinoda razmotri predlog za kanonizaciju Nikole Tesle i njegovo proglašenje za Svetitelja Srpskog. Predlažem Sinodu SPC i da se 10. juli proglasi za verski praznik posvećen Tesli. Noć između 9. i 10. jula obeležavati u našim hramovima širom sveta duhovnim bdenjima i molitvama i praznovati u znak priznanja Teslinih dostignuća u oblasti nauke i duhovnosti”.
Ikona sa likom Nikole Tesle kao pravoslavnog svecaOvaj predlog je uz potpisivanje peticije na godišnjicu smrti, na Božić 2021. godine Svetom Sinodu SPC uputio Nikola Lončar, vernik iz Filadelfije i predsednik Tesline naučne fondacije.
Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u parohijskoj kući pravoslavne crkve Svetog Petra i Pavla u selu Smiljanu u Lici, gde mu je otac, prota Milutin, službovao. Kršten je već sledeći dan. Detinjstvo je proveo u crkvi i porti i često je pomagao ocu u vršenju službe. Komunisti su decenijama prećutkivali svešteničko poreklo najpoznatijeg ličkog Srbina. Šira javnost u SFRJ i svetu dugo nije znala da mu je otac Milutin Tesla bio ugledni prota, veroučitelj i nacionalni radnik prvog reda, kao i deda po majci Nikola Mandić, kao i njegov otac Toma Mandić. Ujak Toma Mandić je bio paroh gornjogračački i zrmanjski, a drugi ujak Nikolaj Petar Mandić, mitropolit dabrobosanski. Iz ugledne porodice Mandića izašlo je oko pedeset sveštenika Srpske pravoslavne crkve.
“ Da se Nikola Tesla nikada nije odrekao pradedovske vere pravoslavne i da se čitavog života molio Bogu, potvrđuje nam i vajar Meštrović, kome je Tesla tridesetih godina prošlog veka kazivao: „Ne molim se kao nekada, svake večeri na kolenima, ali je sve to u suštini isto“. Tesla je i drugima preporučivao religiju kao odličnu stvar. Hrišćanstvo i budizam, verovao je, postaće najvažnije religije budućnosti”, napisala je Margaret Čejni, autor najnovije Tesline biografije.
Kada je vladika Nikolaj Velimirović susretao se sa Teslom tokom Prvog svetskog rata, i ostala je zapamćena priča o tome da je vladika upitao Teslu: „Da li ste Vi videli struju“?
„Ne“, odgovorio je Tesla, „ali znam da postoji. To Vam je kao sa Bogom, iako ga niko nije video, svi znamo da postoji“.
Sam Nikola Tesla je u Americi bio kum Srpske crkvene opštine u Geri na osvećenju hrama Svetog Save 1938. godine. Bio je i predsednik Srpske crkveno-školske opštine u Njujorku, koja mu svakog Božića, kada je umro, daje pomen. Na taj dan jedan od najpoznatijih američkih listova “Njujork Tajms je napisao „Umro je svetac nauke“.
Zvezdana Skot, osnivač fondacije „Ras“ i član fondacije iz Filadelfije često citira Teslinu izjavu:
„Ja sam ostao Srbin i preko mora gde se ispitivanjima bavim, isto to bi trebalo da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu“.
U obrazloženju svoj predloga Svetom Sinodu SPC gospodin Lončar kaže:
“ Nikola Tesla je imao je srpsko poreklo i bio je pravoslavni vernik. Danas je najpoznatiji i najpriznatiji Srbin na planeti. Pominju ga kao tvorca električne energije, osvetljenja, kao preteču kosmičkih komunikacija, mobilne telefonije, tvorca helikoptera i čoveka stalno u kontaktu vasionom. Teslina naučna dostignuća su dovela do napretka čovečanstva, a njegove teorije se još uvek proučavaju i primenjuju u cilju daljeg planetarnog napretka. Tesla je u pravom smislu te reči doneo svetlost čovecanstvu i proglašen je pretečom bezičnog prenosa energije i savremenih komunikacija”.
„Nikola Tesla i Teslin dan, koji proslavljamo širom sveta simbol jedinstva Srba i saradnje sa prijateljima srpskog naroda. On doprinosi saradnji svih srpskih zemalja i dijaspore”, smatra Zvezdana Skot.
Tesla je i razlog da Teslina naučna fondacija u Filadelfiji i Teslino memorijalno društvo u Njujorku, zajedno sa SPC pokušavaju da okupe sve poštovaoce njegove ličnosti i dela, njegovih ideja i sve naučnike koji proučavaju srpskog genija.
„ Teslolozi, teslijanci ujedinite se u jedan Teslin narod, da zajedno realizujemo snove i ideje velikog Nikole iz Like“, poruka je koju članovi ovih organizacija šalju obožavaocima širom sveta.
Oko ove ideje okupilo se već 10.000 naučnika, pronalazača, istraživača, sipmpatizera Nikole Tesle, koji su smešteni u veliki interet adresar Vebiner i preko njega međusobno stalno biti na vezi, onako kako je srpski genije to zamišljao. Ta internet linija za Vebiner je zakupljena za narednih pet godina, da bi teslijanci čitavog sveta sarađivali.
“ Ostvarenje Teslin ideja širom sveta je preraslo u Pokret „Tehnološka revolucija je jedina solucija“. To je koncept života mladih ljudi na planeti, koji ne žele da ratuju za energetske izvore i koji žele čistu planetu. Čovečanstvo traži ono što je Tesla ponudio kao ideju, slobodne komunikacije, mir i čistu planetu. Sledbenici ove ideje su ispisali Dekleraciju o nezavisnoj energiji i slobodi komunikacija. Oni ove pricipe smatraju svetinjama novog sveta. To sve čini Nikolu Teslu novim vođom čovečanstva”, kaže Nikola Lončar, koji se posvetio nameri da stvori pravi Teslin narod na planeti i koji priprema englesko izdanje knjige “Teslin narod – Srbi u Americi od 1815. do 2021. godine”.
U Nju Džersiju se proizvodi vino sa likom Nikole Tesle. U Kaliforniji je proizvodi elektro-automobil „Tesla“ . Teslin lik i figura predstavljaju se na 33 spomenika i biste u dvadesetak država sveta.
Američki Srbi pripremaju za industrijsku proizvodnju svetu Teslinu vodu. Naime, u manastiru Šišatovac na obroncima Fruške gore, kako legenda kaže, postojala je srebrna voda koja je lečila koleru. Takva voda je pronađena i ispitana u Banatu. Ameriki Srbi nameravaju da je pakuju u flašama koje imaju oblik Teslinog tornja i prodaju kao lekovito piće.
Iz svih tih razloga Teslina naučna fondacija iz Filadelfije je još 2013. godine uputila Svetom arhijerejskom sinodu i patrijarhu Irineju predlog da se Nikola Tesla proglasi za sveca. U Patrijaršiji SPC nam je tada potvrđeno da je predlog TNF sa peticijom pristigao, ali da se Sinod o tome još nije izjašnjavao. I nije se kasnijih godina na Majskom sednici Sinod SPC izjašnjavao.
Sada je ovo druga prilika da vrh Srpske pravoslavne crkve razmotri ideju i peticiji teslijanaca i svih Srba sveta da je Nikola Tesla proglasi svetim čovekom.
“Proglasenje Nikole Tesle Svecem, ujedinilo bi najveće naučnike sveta i omogućilo da Teslina dostignuća budu iskorišćena za dobrobit celog čovecanstva. Interesantno je da su osobe koje podržavaju ovaj predlog, raznih vera, kultura, boja kože, inelektualnih nivoa, odnosno, baš onako kako je Tesla i želeo – da svoj rad daruje svima koji sada njemu uzvraćaju.
Moja želja i cilj su, da nadležni arhijereji u SPC razmotre ovaj predlog, shvate njegov značaj za duhovnost pravoslavnog i ostalih naroda, pokrenu postupak kanonizacije i Nikolu Teslu sa verom u Boga, za srpski narod proglase svecem”, predlaže Nikola Lončar, koji očekuje d aće peticiju TNF potpisati najamnje 100.000 Srba iz rasejanja i otadžbine.