Legija i Zemunski klan

Izdavac: Knjiga komerc, Beograd, 2004

Uvek sam se pitao ko je zapravo covek koji je posle osam godina provedenih u Legiji stranaca, deset godina u srpskim „crvenim beretkama“, sa cinom pukovnika policije osumnjicen da je kao clan Zemunskog klana organizovao atentat na Zorana Djindjica i koji se potom predao beogradskoj policiji. Naime, lik i delo tridesetsestogodisnjeg Milorada Lukovica Ulemeka, neprikosnovenog komandanta „crvenih beretki“, poslednjih godina rastegnuti su izmedu javnih kvalifikacija Vuka Draskovica da je rec o coveku koji je „bio perjanica Milosevicevog eskadrona smrti“, preko kvalifikacije Vlade Srbije da je bio „jedan od voda Zemunskog klana“, do, na drugom polu, idolopoklonistva pojedinih grupcija, koje u pukovniku prepoznaju nekakav (kvazi)patriotski simbol. Negde izmedu lebdi i ona nezaboravna ocena s pocetka 2003. godine, da je „gospodin Legija uzoran gradanin“.

Tajanstveni placenik Milorad Ulemek je covek sa dva preizimena i sa sest nadimaka. Zvali su ga zvani Legija, Cema, Sareni, Bolid, Cuca i Misa.

Za mene kao Zemunca mit o Miloradu Ulemeku Legiji bio je ravan legendama koje je nas srpski narod stvorio o cuvenom Carugi, Ljubi Zemuncu i Arkanu, po kojima je i ispisivana neznanicna istorija srpskog podzemlja. Svojom pojavom i svojim (ne)delima Legija je ne samo dopisao tu istoriju, nego je i pomerio granice organizovanog kriminala u Srbiji. Zato se ta istorija i 2004. godine mogla meriti od Caruge, srpskog hajduka iz druge decenije proslog veka do Legije, nove ikone srpskog podzemlja, koja je oslikana u prvim godinama 21. veka.

Najtrazeniji begunac na Balkanu, drzavni neprijatelj broj jedan Milorad Ulemek Legija se predao vlastima Srbije u nedelju 2. maja 2004. godine uvece, u 21 sat i 30 minuta. Tu vest je je iste noci saopstio Dragan Jocic, novi ministar unutrasnjih poslova Srbije:
„Ulemek, prvooptuzeni za ubistvo srpskog premijera Zorana Djindica, kao i za ubistvo Ivana Stambolica, bivseg predsednika Predsednistva Srbije i pokusaj ubistva Vuka Draskovica, predsednika SPO u Budvi, organima MUP-a predao se policijskoj patroli na Ceraku, ispred svog stana u prisustvu ljudi iz svog obezbedenja. Odmah je prebacen u Okruzni zatvor gde je trazio da obrije bradu i skrati kosu.“