NOVA KNJIGA: SRBI U RUSIJI (od 15. veka do danas)

Izdavačka kuća Prometej i autor Marko Lopušina objavili su prvu i jedini knjigu o našem narodu u bratskoj državi:

SRBI U RUSIJI (od 15. veka do danas).

Prostor iza Karpata, koji je pripadao ruskom carstvu i komunističkoj imperiji, gde su Srbi nastali i živeli u praistoriji nazivan je Veliko srpsko otečestvo. Taj naziv mu zbog doseljavanja, odnosno povratka Srba u taj zavičaj i danas priliči. Srbi su kao pleme slovenskog naroda živeli na izvorima i gornjem toku reka Visle i Odre, Dnjestra i Buga, i u zapadnom delu dnjeparskog kraja. Istoričari na prostorima velike Rusije prepoznaju Srbe, Bojki, Bele Srbe, Race, Venete, Kavkaske Srbe, i Srbe na Balkanskom poluostrvu.

0 SRBI U RUSIJI korica 3U istoriji je ostala najviše upamćena seoba 60.000 Srba u koje je vodio patrijarh Arsenije III Čarnojević u leto 1690. godine. I potom druga velika seoba 1751. godine, kada Srbi od Crne Gore i Dalmacije kreću u Rusiju. Srbi su zvanično primaju u vojne škole i u carsku armiju. Pedesetorica njih postali su ministri vojni, gubernatori, generali, admirali, komandanti, profesori i grofovi. Poznate velike srpske plemićke porodice Miloradović, Preradović, Horvat, Šević, Zorić, Bošnjak, Ivelić, Mirković i Vujić, koje su stvarale istoriju Rusije, bile su deo carevine.

Srbi su formirali dva naselja – države: Novu Serbiju i Slavjano-Serbiju. U Velikom ratu ruski Srbi su imali divizije koje su se borile na Solunskom frontu.

U Drugom svetskom ratu imali su svoje partizanske bataljone u SSSR-u. A potom i svoju srpsku političku emigraciju u SSSR-u.

Na kraju 20. veka nova Rusija dobija na hiljade srpskih gastarbajtera, koji i danas grade ovu bratsku zemlju. Ti Srbi su u ruskom carstvu, socijalističkoj državi i demokratskoj Rusiji vladari, plemići, sveštenstvo, graničari, branioci zemlje, graditelji, privrednici, profesori, umetnici i sportisti.

Ne zna se tačno koliko Srba danas živi i radi u Ruskoj federaciji, ali se pominje cifra od 80.000 Srba. Stalno nastanjenih Srba ima oko 20.000, koji čine malu koloniju u Moskvi i Petrogradu.

Naši ljudi kao radnici, umetnici, sportisti, akademci i studenti u Rusiji osvajaju Krim, Soči, Sibir. Odlaze na rad čak do Vladivostoka. To Veliko srpsko otečestvo danas zahvata prostor od Jadranskog mora preko Balkanskog poluostrva i centralne Evrope do Crnog mora i Vladivostoka. To je Srbija u Rusiji.

Autor