Lov na Miloševića

Izdavac: Cacak, 2000

Vozd (ne)ce pasti. Politicki zaokret SAD. Progam za zastrasivanje Srba. NATO rat od 78 dana. Atentati na predsednika. Cuvari predsednika. Naredjenje Bila Klintona. Neokortikalni rat. OSA nije ubila predsednika. Paukova mreza. Ko je i zasto ubio Arkana. Ubistvo Ministra odbrane. Likvidacija Boska Perosevica. Kidnapovanje Momcila Krajisnika. Poternica za Vozdom.

Do juna 2000. godine niko u Jugoslaviji nije uspeo da zaradi pet miliona dolara, koliko je Amerika nudila za glavu predsednika Slobodana Milosevica. Srpski vozd je i dalje bio na tronu, koji je zaljuljalo oko 200.000 nezadovoljnika na mitingu opozicije u Beogradu 14. aprila 2000. To, kao i cinjenica da 65 odsto gradjana Srbije i 70 odsto zitelja Crne Gore zeli Milosevicevu ostavku, nije bilo dovoljno da se predsednik Jugoslavije svrgne. Potreban je bio neko spolja da unutrasnju pobunu protiv Milosevica pretvori u njegov konacni pad.

Lideri opozicije su trazili pomoc da se konacno obracunaju sa Slobodanom Milosevicem i od Moskve i od Vasingtona. I Vladimir Putin, novi vladar Rusije, i Bil Klinton, stari vladar Amerike su diplomatski prihvatili taj poziv, ali sustinski nisu nista ucinili da bi se Slobodan Milosevic, sredinom 2000. godine osecao jos slabijim i nemocnijim. To je bilo dovoljno analiticarima da zakljuce kako su Rusija i SAD opet odlucile da, makar tajno, pregovaraju sa predsednikom Jugoslavije.

Sve do 1995. godine Slobodan Milosevic je bio veoma koristan americki partner. Uostalom, potpisao im je Dejtonski sporazum usred Amerike, sa namerom da se uvede mir i medunarodna vojna i politicka kontrola Bosne i Hercegovine. U tom sporazumu Milosevic je Amerikancima ostavio mesta i za intervenciju na Kosmetu, koju su oni preko NATO i ostvarili u martu 2000. godine. To nimalo nije narusilo politicki integritet ovog srpskog vode. Naprotiv. U meduvremenu, Slobodan Milosevic, sin profesora teologije iz Pozarevca, kao bivsi predsednik Srbije imenovan je u leto 1997. godine za prvog coveka Jugoslavije. Slobodanu Milosevicu, pisali su njegovi biografi, 1997. godine obistinilo se ono sto mu je jos u vojsci u Zadru predskazala njegova supruga dr Mira Markovic – postao je isti Tito! Milosevic zivi i radi i danas na adresama koje ga povezuju sa Josipom Brozom – Uzicka i Beli dvor. Samo je Pozarevac proglasen srpskim Kumrovcem.