SAD

Čikaške nove srpske kafane rade punom parom

“U Čikagu nema više starih srpskih restorana. Svi su pozatvarani. Čisto srpski restorani, u kojima se okupljao naš narod “Skadarlija”, “Kragujevac” i “Župa” više na rade. Doduše, postoji nova “Skadarlija”, služi našu i američku hranu, ali je vlasnik Makedonac i u njoj nema mnogo srpskih gostiju. Aktivne su kafana “Zora” i kafana “Dunav”. One serviraju hranu iz srpske kuhinje. I to je sve” – kaže Slavica Petrović, vlasnik magazina “Ogledalo”.
U srpskoj dijaspori ima oko 400 kafana, restorana, kafića, kioska, čak i kamion sa srpskom hranom u podznaku jelovnika. Malo je čisto srpskih ugostiteljskih domova, jer ipak, naš narod živi i radi u tuđini. Prvi srpski restoran „Kod dobrog pasulja“ je otvoren u Beču početkom 19. veka, a poslednji „Zora“ u Čikagu, 2021. godine.
Restoran Zora u ČikaguJedini pravi srpski restoran je „Zora“ smeštena na raskrsnici ulica Cumberland & Lawrence. Njegovi stolovi su pokriveni kockastim crvenim stoljnacima, a iz kuhinje dopiru mirisi Srbije.
“Spojili smo naše znanje i iskustvo i nastala je „Zora“. Radimo i kompletnu proizvodnju mesa, odnosno svih proizvoda od mesa koje nudimo našim gostima. Sami pravimo ćevape, kobasice, imamo sve mašine za obradu mesa. Nabavljamo sve sa farme, gde se sve proizvodi isključivo organski – meso, jaja, povrće. Cilj nam je da naša hrana bude vrhunskog kvaliteta”, kaže jedan od vlasnika Zoran Bogdanović.
Atmosferu u srpskoj „Zori“ obogaćuje i nastup orkestra „Crvena violina“ i pevačica Ivana.
Dobra vest je da čikaške srpske kafane novog tipa rade punom parom. Jedna od njih je „016 Restoran“, koji su 2019. godine otvorili profesionalni kuvar i šef kuhinje Bojan Milićević i menadžer Bojan Jovanović.
“ Želimo da predstavimo našu domaću leskovačku i srpsku kuhinju obogaćenu trenutnim trendovima u restoranskoj ponudi. Da kombinujemo najkvalitetnije sastojke organskog porekla sa savremenim dodacima, da upakujemo naša tradicionalna jela na savremeni način, kako bi svaki ponuđeni specijalitet bio uživanje i za nepca i za oči”, kaže generalni menadžer Bojan Jovanović.
Na jelovniku im je leskovački sočni roštilj, jela ispod sača, sve moguće vrste sendviča i kao specijalitet dodaci – kajmak i ajvar. I Milićević i Jovanović su pre dve decenije stigli sa juga Srbije u sever SAD, srpski grad Čikago i posle raznih poslova na kojima su se snalazili na severu grada u linkoln aveniji otvorili restoran sa koloritinim enterijerom. Amerikancima se leskovački roštilj i posebno pljeskavica u četiri sloja, mnogo dopada.
Posle dugogodišnjeg snalaženaj po Americi, mladi Kristina i Dušan iz Mojkovca i malo stariji Dušica i Miroslav iz Čačka otvorili su restoran “Dukat” u Čikagu, u naselju Lions.
“Naš restoran je mali srpski kutak, u kome možete da doručkujete burek, da ručate neko od desetak kuvanih jela, a da večerate poslastice. Vikendom pojačavamo izbor hrane sa pečenjem”, kaže gavna kuvarica gospođa Dušica.
Nososađanin Vlada otvorio je piceriju „Padrino’s pizza place“ u Čikagu. Tri momka iz Niša – Miodrag Minčić, Darko Trenčev i Miodrag Vasović – došli su u Čikago pre devet godina, a danas su ponosni vlasnici restorana „More Than Pasta“ u Čikagu. Restoran vam je na dobroj lokaciji, u samom centru Park Ridža. Specijalizovan je za italijansku pastu.
Srbi u Čikagu imaju poslastičarnicu „Astorija“. Tanja Jeftenić je uspešna poslovna žena. Vlasnica je poznate “Astorije” – kafea i pekare, a nedavno je u Čikagu otvorila i „Astoria Cafe & Market“. Ujedno je i izdavač novine koja se zove „Balkan Social Magazine“.
Vegeterijanski restoran „Kale My Name“ u Čikagu drži Nemanja Golubović, a „Kiosk Balkan Street Food” vode vlasnici Nemanja i Marko. Specijalitet njihove brze hrane je sendvič od pečene jagnjetine.
“Odlučili smo da to bude baš balkanska kuhinja iz nekoliko razloga, zato sto smo sa tog podneblja i zato sto smo odrastali uz tu hranu, znamo da prepoznamo kvalitet. Čikago je naseljen našim ljudima i automatski se lakše prodaje domaća hrana. Osim naših ljudi, naš cilj je da upoznamo i druge nacije u Americi sa našom hranom”, govore Nemanja i Marko.
Sve ljubitelje balkanske kuhinje i domaćih specijaliteta sigurno će obradovati vest o otvaranju novog restorana – „Moskva Caffe“. Domaćini su Kristina i Antonije. Oni kažu:
“Moskva” je restoran koji je nastao iz ljubavi prema ugostiteljstvu, hrani i tradiciji i služiće se ukusna jela tradicionalne Balkanske kuhinje – od proje, kajmaka, pršute, svih kuvanih specijaliteta, do glavnih jela, poput mućkalice, Karađorđeve šnicle, stejkova, ribe, paste, pa sve do raznovrsnih jela sa roštilja, ali i ostali specijalitetiti kuhinje drugih zemalja.”

Marko Lopušina