Srbija

ORDEN NIKOLE TESLE ZA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA I PRINCEZU KATARINU

Predstavnici Tesline naučne fondacije iz Filadelfije uručili su danas orden Nikole Tesle NJ.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru i NJ.K.V. Princezi Katarini, kao i bistu velikog srpskog naučnika, kao poklon Njihovim Kraljevskim Visočanstvima

Dr Marko Lopušina, počasni direktor Tesline naučne fondacije, gospodin Zoran Bulović, predsednik Tesline naučne fondacije Zemun, gospodin Aleksandar Ignjatović, direktor Teslinog obrazovnog programa i vlasnik kompanije Pertini i gospođa Jovana Ignjatović, posetili su danas Njihova Kraljevska Visočanstva u njihovom domu, Kraljevskom Dvoru, i uručili im Teslin orden.

Pored ordenja i biste srpskog genija, gospodin Ignjatović je Njihovim Visočanstvima doneo i društvenu igru „Tesla“ koju je napravila njegova kompanija, kao poklon unuku Stefanu Karađorđeviću.

Dr Marko Lopušina, počasni direktor Tesline naučne fondacije, NJ.K.V. Princeza Katarina, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksnadar, gđa. Jovana Ignjatović, g. Aleksandar Ignjatović, direktor Teslinog obrazovnog programa i g. Zoran Bulović, predsednik Tesline naučne fondacije Zemun

Dr Marko Lopušina, počasni direktor Tesline naučne fondacije, NJ.K.V. Princeza Katarina, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, gđa. Jovana Ignjatović, g. Aleksandar Ignjatović, direktor Teslinog obrazovnog programa i g. Zoran Bulović, predsednik Tesline naučne fondacije Zemun

Ovaj orden koji smo danas dobili od velikog je značaja za nas, posebno zato što nosi ime Nikole Tesle, našeg genijalnog naučnika. To će moju suprugu i mene inspirisati da još predanije nastavimo rad na širenju dobrog glasa o Srbiji i njenom narodu širom sveta i da stvaramo mostove prijateljstva između našeg naroda i ljudi širom zemaljine kugle.

Ali, moram da kažem još nekoliko reči zašto je Teslino ime toliko važno za mene lično. Kad god se pomene njegovo ime, osećam veliki ponos i sreću zbog dobrih i, mogu reći, prijateljskih odnosa koje je Tesla imao sa mojom porodicom, uz mnogo uzajamnog poštovanja i počasti. On je bio istinski prijatelj Krune, koji je to pokazao mnogo puta u prošlosti.

Tokom zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, kada je radio na dobijanju podrške za pravednu borbu herojskih boraca koje je predvodio general Dragoljub Mihailović protiv nacizma u Jugoslaviji, moj otac se susreo sa mnogo važnih ljudi, uključujući i predsednika Sjedinjenih Država, Franklina Ruzevelta. Ali, upravo je susret sa Teslom ostavio izuzetno snažan utisak na Kralja Petra II, posebno kada mu je ovaj velikan rekao: „… Siguran sam da ćete biti veliki vladar“.

I moj otac se uvek rado sećao koliko je Tesla bio pravi i veliki rodoljub i kako mu je rekao da je „ponosan što je Srbin i Jugosloven“, izjavio je ovom prilikom NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina sa ordenima i bistom Nikole Tesle

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina sa ordenima i bistom Nikole Tesle

Dr Lopušina je pročitao pismo gospodina Nikole Lončara, predsednika Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, SAD:

Porodica Karađorđević je istorijski prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog naroda, matice Srbije i otadžbinskih zemalja.

Dodeljujemo Vam bistu Nikole Tesle u znak podrške Vaših patriotskih napora da razvijate srpski nacionalni identitet, kulturu i tradiciju u planetarnim okvirima.

Dodeljujemo Vam Orden Nikole Tesle za vaše izvanredne rezultate u humanitarnim aktivnostima pomoći i podrške Teslinom narodu.

Dodeljujemo Vam Orden Nikole Tesle za Vaše uspešno predstavljanje srpskog naroda i otadžbine Srbije širom sveta i širenja našeg prijateljstva sa drugim narodima i kraljevskim porodicama. Živeo srpski narod! Živela porodica Karađorđević!

Dr Marko Lopušina, počasni direktor Tesline naučne fondacije, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksnadar, g. Aleksandar Ignjatović, direktor Teslinog obrazovnog programa i g. Zoran Bulović, predsednik Tesline naučne fondacije Zemun

Dr Marko Lopušina, počasni direktor Tesline naučne fondacije, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, g. Aleksandar Ignjatović, direktor Teslinog obrazovnog programa i g. Zoran Bulović, predsednik Tesline naučne fondacije Zemun

Misija Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (TNF) jeste da čuva i razvija lik i delo srpskog genija, svetskog naučnika koji je stvorio budućnost čovečanstva.

Njihov cilj je da se u čovečanstvu ostvari harmonija i stalan protok pozitivne energije, kao i obrazovni sistem koji će pripremiti mlade ljude da daju pun doprinos opštem blagostanju.

Marko Lopušina

Pismo NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra počasnom direktoru TNF dr Marku Lopušini

Pismo NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra počasnom direktoru TNF dr Marku Lopušini